Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Praze vyhrálo volby ANO porazilo Piráty, ODS, TOP 09 a SPD

4. celostátní sněm hnutí ANO
4. celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V Praze vyhrálo volby do Poslanecké sněmovny hnutí ANO s 20,35 procenta hlasů. Druzí skončili Piráti, pro které hlasovalo 17,59 procenta pražských voličů. Na třetím místě je ODS, hlasovalo pro ni 16,22 procenta voličů.

Čtvrtou pozici obsadila TOP 09, získala 12,64 procenta hlasů, zatímco v ostatních krajích dosáhla maximálně kolem pěti procent. Pátá SPD má 5,81 procenta, šestá ČSSD 5,57 procenta a sedmá STAN dostala 5,05 procenta hlasů. Výsledky dnes zveřejnil Český statistický úřad na www.volby.cz.

Ostatní strany kandidující v hlavním městě nepřekročily pětiprocentní hranici, a to včetně KDU-ČSL a KSČM. Lidovci získali 4,76 procenta hlasů pražských voličů, komunisté 4,60 procenta. Zelení získali 2,4 procenta.

V Praze byla tradičně nejsilnější volební účast ze všech regionů. Svůj hlas přišlo odevzdat 67,13 procenta voličů, ve sněmovních volbách v říjnu 2013 to bylo 64,14 procenta.

K politikům, kteří v Praze získali významné množství preferenčních hlasů, patří například Václav Klaus mladší s 22.635 hlasy. "Pro mě osobně je to, na to, že jsem neměl žádný billboard, úspěch. Mám o parník nejvíce hlasů z ODS, takže děkuju voličům," řekl Klaus ČTK. Například předseda ODS Petr Fiala získal na jihu Moravy 13.035 preferenčních hlasů. Na celorepublikové úrovni ale ODS podle Klause nevyužila příležitost. "Vládla nejhorší vláda za posledních dvacet let. Poskočit o tři procenta nám moc nedává mandát ovlivňovat v této zemi politiku. V koaličním jednání nemáme sílu hájit hodnoty, které zastáváme, takže musíme do opozice. Osobně vylučuji, že bychom vyměnili svůj program za nějaká smradlavá křesla ve vládě," dodal.

Z posledního místa na kandidátce TOP 09 vyskočil v Praze na druhou pozici i 21letý Dominik Feri. S 15.003 hlasy ho předstihl jen lídr Karel Schwarzenberg s 19.370 hlasy. "Je to především tou uvěřitelností. Že se ve 21 letech nestavím do pozice neohroženého experta, který má na všechno názor a od všeho má klíče, ale že si naopak uvědomuju to, že toho ve svých 21 letech vím velmi málo a že se budu muset učit," komentoval pro ČTK svůj úspěch Feri.

Témata:  volby Hnutí ANO ODS Praha

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy