reklama

Novinářům před schůzkou řekl, že by si přál, aby předsedu Sněmovny nominovalo hnutí ANO. Dodal, že jeho hnutí nemá dostatek hlasů, aby o tom rozhodlo samo, takže u ostatních stran nyní zjišťuje jejich představy.

Babiš se už ráno sešel v Průhonicích se lídry KSČM, poté se přesunul do Sněmovny na jednání se Starosty. V sobotu vyzval ke schůzkám všechny lídry sněmovních stran, rozhovory se mají točit kolem uspořádání Sněmovny. "Zatím neodpověděl pan (předseda Pirátů Ivan) Bartoš, možná má stejný počet SMS jako já. Já jich měl asi 5000, ještě mi zbývá na 1000 odpovědět," řekl novinářům Babiš.

Rozhovory s komunisty i nyní se Starosty se podle něj mají točit kolem Sněmovny. "My je pozvali, oni to akceptovali. Řeknou, co si o nás myslí. Uvidíme. Budeme jednat v pondělí i úterý," řekl. Dnes večer by se měla ještě uskutečnit schůzka se sociálními demokraty, o pondělku hovoří lidovci či hnutí Svoboda a přímá demokracie. "Chci jednat se všemi," uvedl Babiš.

I předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura už jednal s další stranou, novinářům dnes ale odmítl prozradit s jakou. Schůzku s představiteli vítězného hnutí ANO má naplánovanou na pondělní večer. SPD jako čtvrtá nejsilnější strana voleb si přeje mít zastoupení v čele Sněmovny, vyšší počet místopředsedů by však považovala za nesmysl.

Okamura uvedl, že již absolvoval osobní jednání bez pozornosti novinářů. Nechal si však pro sebe to, s kým hovořil. "Můžu nicméně prozradit, že zítra večer máme jednání s hnutím ANO," uvedl. Kromě programových priorit chce hovořit o tom, jak se vítěz voleb staví k rozdělení funkcí v Poslanecké sněmovně.

Nesouhlasí s tím, aby každá strana ve Sněmovně měla svého místopředsedu. "Odmítáme, abychom tady dělali lukrativní politické trafiky, devět místopředsedů Sněmovny, to by nás ani nenapadlo, to by byl výsměch," uvedl. Aktuální počet místopředsedů je podle něj adekvátní tomu, aby se dokázali vystřídat v řízení schůze. "My bychom rádi zastoupení ve vedení Sněmovny měli, jsme čtvrtou nejsilnější stranou," konstatoval.