Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO by mělo přehodnotit zamítavý postoj k přijetí eura, radí ekonom Švejnar

Jan Švějnar, autor: Michal Louč
Jan Švějnar, autor: Michal Louč
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Hnutí ANO by mělo přehodnotit svůj zamítavý postoj k přijetí eura a začít se postupně připravovat na vstup do eurozóny. V dnešním diskusním pořadu Otázky Václava Moravce České televize to řekl ekonom a bývalý prezidentský kandidát Jan Švejnar.

Dopoledne se sešel v Průhonicích s předsedou vítězního ANO Andrejem Babišem. Podle Švejnara to byla dlouhodobě domluvená schůzka, na které probírali hospodářskou politiku a nutné ekonomické reformy v ČR.

Podle Švejnara má nová česká vláda velkou šanci zrychlit tempo hospodářského růstu, velkou roli v tom ale bude hrát nutnost většího důrazu na podporu vzdělávání. Optimální je i kondice světové ekonomiky, může se tak stát, že nová vláda během svého období nezažije žádný ekonomický šok, jakým byla například předchozí hospodářská krize po roce 2008.

Dalším doporučením pro vítězné hnutí, které bude zřejmě sestavovat další vládu, bylo snižovat daňové zatížení práce, které je v Česku ve srovnání s okolními zeměmi zpravidla vyšší. Na tom se shodli spolu s druhým hostem otázek, ekonomem Tomášem Sedláčkem.

Výpadek peněz směřujících do státního rozpočtu by se měl kompenzovat převedením daňového zatížení směrem k nepřímým daním. To je podle Švejnara navíc spravedlivější, protože zdaňováním přidané hodnoty se nezdaňuje pouze práce, ale i kapitál.

Témata:  Jan Švejnar Hnutí ANO EUR (euro)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy