Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf maďarské diplomacie pogratuloval Andreji Babišovi

Maďarský parlament
Maďarský parlament
Foto: parlament.hu

Budapešť - Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó pogratuloval Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO k vítězství. Popřál mu úspěch při sestavování vlády.

Szijjártó s Babišem se podle prohlášení maďarské diplomacie shodli na tom, že v klíčových otázkách týkajících se budoucnosti Evropské unie sdílejí stejné názory, což je předzvěstí dobrých spojeneckých vztahů.

V maďarském prohlášení se dále uvádí, že Budapešť, jejíž zahraniční politikou je i spolupráce v rámci Visegrádské skupiny, kterou tvoří vedle Maďarska a Česka ještě Polsko se Slovenskem, má jasný zájem na tom, aby v České republice co nejdříve vznikla stabilní vláda.

Prezident Miloš Zeman pověří sestavením vlády předsedu vítězného hnutí ANO Andreje Babiše. Změnil by názor jen, kdyby Babiš o premiérský úřad zájem neměl. V povolebních vyjednáváních chce Zeman pomoci vzniku stabilní vlády. S Babišem se k první povolební schůzce sejde v pondělí v Lánech.

Zemanův názor na pověření Babiše sestavením vlády nemůže změnit ani trestní stíhání předsedy ANO kvůli podezření z podvodu v případě dotace pro farmu Čapí hnízdo. Zeman řekl, že záležitost považuje za policejní provokaci, a kdyby se sám podílel na hlasování o vydání Babiše ke stíhání, kterým se bude Sněmovna po volbách znovu zabývat, vydání předsedy ANO by odmítl.

Témata:  Andrej Babiš Maďarsko Hnutí ANO

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy