Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pád na dno: Vymstil se ČSSD "vyhazov" Tejce, Zimoly a Haška?

Michal Hašek /ČSSD/
Michal Hašek /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Předseda brněnských sociálních demokratů Oliver Pospíšil se domnívá, že ČSSD mohla čelit nepříznivému postavení na březnovém sjezdu strany, ale této příležitosti nevyužila. Nyní je podle něj důležité, aby se co nejdříve sešel ústřední výkonný výbor a řešil výsledek voleb a další věci.

ČSSD získala ve volbách 7,27 procenta hlasů, což je nejslabší podpora za dobu existence samostatné České republiky. Před čtyřmi lety vyhrála s více než dvacetiprocentní podporou. "Do nepříznivého postavení jsme se nedostali v posledních týdnech, ale už před delší dobou," uvedl Pospíšil.

Podle něj se tomu dalo zabránit na sjezdu, strana toho nevyužila. Dosluhující poslanec Jeroným Tejc, který byl kritikem tehdejšího vedení strany v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministrem vnitra Milanem Chovancem, nabízel změnu a kandidoval na prvního místopředsedu. Nebyl ale úspěšný.

Pospíšil si myslí, že by sociální demokraté měli odejít do opozice. "Po našem stylu vládnutí není aktuálně společenská poptávka," dodal.

Na kandidátkách do letošních voleb nebyli Tejc, Jiří Zimola ani bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek. Všichni přitom získávali ve volbách vysoký počet preferenčních hlasů.

Hašek situaci komentoval tím, že úspěch mívá mnoho rodičů, ale neúspěch je sirotek. "Odpovědnost nese vždy lídr a vedení. Dříve názorově pestrobarevné vedení ČSSD za Miloše Zemana, Vladimíra Špidly i Jiřího Paroubka vyhrávalo volby se zisky mezi 21 až 33 procenty hlasů. V názorové pluralitě byla síla umožňující oslovovat různé voličské skupiny," uvedl Hašek. Podle něj se však před několika lety vydala ČSSD cestou jednoty.

"Voliči to ocenili sedmiprocentní podporou. Není čas na hromadné demise a harakiri. ČSSD se musí alespoň důstojně pokusit zúčastnit se povolebních vyjednávání s ambicemi odpovídajícími letošnímu volebnímu výsledku. Budoucnost ČSSD včetně personálií musí vyřešit mimořádný sjezd a je dobře, že se k němu nynější vedení odhodlalo," dodal Hašek. Tejce propad ČSSD nepřekvapil a řekl, že na hrozbu neúspěchu upozorňoval.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Michal Hašek Jeroným Tejc Jiří Zimola

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy