Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do konce roku chceme zvýšit zaměstnanost vězňů, říká Pelikán

Věznice, ilustrační fotografie
Věznice, ilustrační fotografie
Foto: Original Communications

Drážďany – Český ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) chce dostat více vězňů do práce. Je to jedna ze priorit akčního plánu ke koncepci vězeňství.

Koncepci dnes který dnes představilo ministerstvo spravedlnosti v souvislosti s návštěvou ministra Roberta Pelikána (ANO) v moderní věznici v Drážďanech. Její součástí je třeba zýšení zaměstnanosti vězňů o 20 procent, vypracování návrhu na systémové změny ve vězeňském zdravotnictví či vytvoření podmínek pro zemědělskou práci ve věznicích.

Dalším z obecnějších úkolů je podpora zadávání veřejných zakázek tak, aby část z nich obsahovala požadavek na jejich splnění určitým procentem vězňů nebo lidí se záznamem v rejstříku trestů.

Vězeňská služba uvádí, že ke konci letošního dubna pracovalo 6523 vězňů, tedy asi 46 procent odsouzených. Statistiky do skupiny zaměstnaných započítávají i vězně zařazené ve vzdělávacích programech. Zaměstnanost českých vězňů aktuálně vzrůstá - zatímco za celý loňský rok jich začalo nově pracovat 600, za první čtyři měsíce letošního roku se jich do práce zapojilo dalších 500.

Rezort v plánu stanovil 18 konkrétních úkolů pro letošní i příští rok a týká se řady různých oblastí. Mezi nejbližší cíle tak například patří zavedení chovu včelstev ve vybraných věznicích do konce letošního června. Do prosince příštího roku chce ministerstvo vybudovat novou ubytovnu, která bude splňovat nároky moderního vězeňství, předložit návrh na změnu vězeňského vzdělávacího systému nebo zlepšit podmínky pro výcvik služebních psů.

Důkladněji se pak chce věnovat také problematice zneužívání drog ve věznicích. Vězni budou například častěji plošné testováni na přítomnost návykových látek, rozšířit oblast testování o syntetické drogy. Ti, kteří budou mít pozitivní výsledky pak mají potkat větší represe.

Témata:  Robert Pelikán věznice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy