reklama

Na Vítkov se vydají nejvyšší zástupci státu včetně prezidenta Miloše Zemana. Pieta se bude konat bez proslovů, oproti předešlým letům se podle mluvčího generálního štábu Jana Šulce změní choreografie. V minulosti věnce kladli politici a zástupci různých organizací postupně, letos budou zařazeni do tří zástupů. Celý ceremoniál se tak urychlí, což nepochybně uvítá Zeman, který má potíže s chůzí a dlouhým stáním.

Odpoledne budou na Hradě jmenováni noví generálové. Vláda do vyšších generálských hodností navrhla současného ředitele Útvaru rychlého nasazení Libora Lochmana a ředitele moravskoslezských hasičů Vladimíra Vlčka. Povýšení by se mohlo dočkat také šest vojáků včetně zástupce náčelníka Generálního štábu armády Aleše Opaty a šéfa Vojenského zpravodajství Jana Berouna.

V minulých letech se také na Hradčanském náměstí konala přísaha vojáků. Ta byla letos přesunuta do Brna a do Vyškova, kde se uskuteční o den dříve.

Na Hrad pravděpodobně opět nepřijdou rektoři vysokých škol, protože pozvání na oslavy, stejně jako v minulosti, nedostal od Zemana rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Že mu pozvánka nepřišla, potvrdil Bek Lidovým novinám. Předseda České konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima již dříve ČTK řekl, že on sám bude v zahraničí a ostatní rektoři o své účasti rozhodnou podle toho, zda budou všichni pozváni.

Zeman již dříve uvedl, že státní vyznamenání udělí Nohavicovi a Sáblíkové. Podle Zahraniční kanceláře města Vídně v Praze by měl Řád bílého lva dostat Häupl, a to za zlepšování a upevňování česko-rakouských vztahů. Vláda Zemanovi navrhla vyznamenání hasiče Jana Odermatta, který podlehl zraněním z požáru lakovny ve Zvoli u Prahy. Mladá fronta Dnes uvedla, že mezi vyznamenanými bude i bývalý německý kancléř Gerhard Schröder a automobilový závodník Karel Loprais.