Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Liberecká ČSSD žádá odchod do opozice a rezignaci vedení. Sjezd chce svolat co nejrychleji

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Liberec - ČSSD získala na celostátní úrovni 7,27 procenta hlasů a z 50 poslaneckých křesel jí zůstalo 15. Krajský výbor sociální demokracie v Libereckém kraji žádá, aby strana po prohraných sněmovních volbách odešla do opozice. Chce také co nejrychlejší svolání mimořádného sjezdu ČSSD, který je zatím plánován na duben.

V Libereckém kraji zůstala strana bez mandátu, volilo ji tam jen 5,65 procenta voličů. "Nedovedu si představit, že bychom se po tomhle tragickém výsledku zachovali jinak, než abychom dali své funkce k dispozici. Totéž očekáváme od vedení strany," komentoval to krajský předseda Jan Mečl.

Před čtyřmi lety získali sociální demokraté v Libereckém kraji 16,89 procenta hlasů. "V Libereckém kraji jsme ve volbách obhajovali dva poslanecké mandáty za ČSSD. Voliči ale rozhodli, že v dalším období nebudeme mít ve Sněmovně žádného poslance za náš kraj, a to je pro nás těžká ztráta," dodal odstupující krajský předseda.

Připomněl, že příští rok jsou komunální volby. "A je třeba dát stranu rychle dohromady a nabídnout občanům silné a důvěryhodné osobnosti. Není možné čekat na sjezd do dubna příštího roku," prohlásil. Do ústraní se stáhnout nechce. "Osobně bych chtěl v započaté práci pokračovat, rozhodnutí padne na krajské konferenci, kde předložím kritickou analýzu volebních výsledků v našem kraji," uzavřel.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Liberec EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy