Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO vlastního kandidáta na prezidenta nepostaví, oznámil Babiš

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Vláda.cz

Praha - Hnutí ANO nepošle do prezidentských voleb žádného svého kandidáta. Novinářům to dnes na pražském Chodově řekl předseda hnutí Andrej Babiš.

"Nasazení někoho už je v podstatě úplný nesmysl. Já si nemyslím, že někdo bude volit pana prezidenta podle toho, co bude říkat nějaký Babiš," uvedl předseda ANO.

Téma prezident podle něho není vůbec na stole. Pokud by byl někdo z ANO chtěl být prezidentem, musel by to podle Babiše "brutálně odmakat v terénu". "Jako já jsem odmakal kampaň," podotkl.

Na jaře Babiš nasazení kandidáta ANO do prezidentské volby nevylučoval. Uvedl tehdy, že přístup k volbě hlavy státu bude řešit po sněmovních volbách. Uskutečnily se o víkendu. Na jaře také řekl, že o tom, jak se k prezidentské volbě hnutí postaví, rozhodne referendum mezi členy.

Dnes šéf ANO uvedl, že referendum, pokud jeho konání doporučí výbor, bude o nynějších uchazečích o funkci hlavy státu. Výbor by měl zasedat příští týden ve středu.

ANO také sdělilo, že poslanecký klub nadále povede první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek (55). Faltýnek ještě před volbou před novináři připomněl, že má zkušenost z končícího volebního období.

"Myslím, že se nám podařilo tým stabilizovat a vystupovali jsme v podstatě jako jednotný klub. A to je moje ambice i pro toto volební období," řekl Faltýnek. V končícím volebním období vedl sněmovní zemědělský výbor a byl členem organizačního výboru.

Místopředsedů bude mít klub sedm. Členové zvolili staronové poslance Romana Kubíčka, Josefa Hájka, Janu Pastuchovou a Jana Volného a sněmovní nováčky Pavla Pustějovského, Kláru Dostálovou a Jana Richtera. Frakce také podpořila nominaci Radka Vondráčka na pozici předsedy Sněmovny. Faltýnek uvedl, že místopředsednické křeslo hnutí nárokovat nebude. Podle představ hnutí by Sněmovna měla mít čtyři místopředsedy jako nyní, nejvýše pět.

Témata:  Hnutí ANO Andrej Babiš prezident ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy