reklama

Místopředsednický post ve Sněmovně SPD chce podle Okamury kvůli prosazování programu hnutí. "Já jsem nabídku předsednictva hnutí přijmul," řekl k návrhu předsednictva, aby se stal místopředsedou. Zopakoval, že na funkci předsedy Sněmovny SPD podpoří Radka Vondráčka z ANO. O místo plánuje v povolebních vyjednáváních usilovat také ODS pro svého předsedu Petra Fialu.

Radima Fialu na předsedu poslaneckého klubu SPD předsednictvo hnutí podle Okamury schválilo jednomyslně. Uvedl také, že SPD by chtělo ve Sněmovně vést bezpečnostní výbor.

Okamura se přiklání k návrhu hnutí ANO, aby v jednacím řádu Sněmovny ubylo přednostních práv k vystoupení před poslanci a aby se zkrátily nyní dvouhodinové přestávky na jednání klubů. "Kdyby si všichni vzali pauzu, tak Sněmovna v podstatě není schopná pracovat," řekl.

K případnému postavení kandidáta do prezidentských voleb se SPD vyjádří do 7. listopadu, který je posledním termínem pro předložení přihlášek, řekl Okamura. Na 6. listopadu má pozvánku na oběd k prezidentu Miloši Zemanovi do Lán.