reklama

„K čemu ta panika? A hlavně: to sebemrskačství? Jsme hrdá země silných, protože pracovitých a nápaditých lidí. Žádný národ hlupáků s koblihami místo mozků. Jen jsme zvážili činnost stran zastoupených v předchozích sněmovnách a shledali je lehkými. Je to jejich slabost, co jednak přivedlo na scénu strany nové, jednak zrodilo současnou sílu jednoho politika,“ popisuje Horáček na svém facebookovém profilu.

Vyjádřil se také k vítězství hnutí ANO a Andreje Babiše. „Ta síla je tak veliká, až je hrozivá. K moci finanční a mediální se přidává moc zákonodárná a exekutivní. Jenže stejně jako hrozba to může být i příležitost,“ zůstává optimistou prezidentský kandidát.

„Od Listopadu tu nikdo neměl takovou šanci uskutečnit nezbytné strukturální změny – postarat se třeba o důchodovou reformu. Nebo o novou hospodářskou strategii, která opustí investiční pobídky nadnárodním společnostem a povzbudí domácí podnikání vytvářející přidanou hodnotu. Anebo o radikální reformu našeho zastaralého školství. Přeji si, a přejme si to společně, aby vítěz voleb svou šanci využil,“ říká Horáček.

Odmítá také slova o tom, že se hroutí česká demokracie. „Nezhroutilo se nic, a už vůbec ne demokratický systém. Pořád obsahuje systém vah a protivah. Víc než kdy jindy však bude nutné protiváhu uplatňovat. Role prezidenta jako strážce toho, že vítěz voleb svou moc nezneužije, bude důležitější než kdykoli dřív,“ poukazuje zároveň.

I proto si podle něj Česko nemůže dovolit prezidenta, který půjde vítězi ve všem na ruku. „Ani prezidenta, který důstojně, ale opatrnicky mlží. Teď musí přijít bojovník. Poznám falešné hráče a umím jejich hry překazit. A přesně to – dáte-li mi svou důvěru - budu dělat. Energicky. A jako ten, kdo celý život dovádí věci do konce, vytrvale. Spolu vyhrajeme,“ vzkazuje Čechům Horáček.