Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kubera na prezidenta kandidovat nebude, jeho rodina je proti

Jaroslav Kubera na 24. kongresu ODS
Jaroslav Kubera na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Místopředseda Senátu Jaroslav Kubera nebude kandidovat v prezidentských volbách, i když má dost podpisů od kolegů v horní komoře. Důvodem je nesouhlas jeho rodiny. Oznámil to dnes předseda ODS Petr Fiala.

Kubera v červenci řekl, že už nasbíral dost podpisů v Senátu. Už zhruba půl roku předtím v České televizi řekl, že se mu nepodařilo přesvědčit manželku k tomu, aby s ním žila na Hradě.

"Ty důvody spočívají v tom, že nemá podporu v rodině. Zeptejte se pana senátora, nicméně ta informace je správná, pan senátor nebude kandidovat," řekl novinářům Fiala dnes ve Sněmovně po schůzce se zástupci Pirátské strany. ODS zatím neoznámila, jak k volbě hlavy státu přistoupí, podle Fialy své rozhodnutí včas sdělí.

Hranici občanských podpisů pro kandidaturu už překročili současný prezident Miloš Zeman, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel Michal Horáček. Senátorské podpisy sehnal bývalý český velvyslanec ve Francii Pavel Fischer.

Díky 22 poslaneckým podpisům se bude o Hrad ucházet také prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek a bývalý šéf mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek.

Témata:  Jaroslav Kubera prezident ČR ODS

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy