reklama

Zahradil ještě v pondělí tipoval, že se šéf hnutí ANO pokusí poskládat jednobarevnou vládu. „První Babišův pokus bude jednobarevná vláda ANO plus pár 'osobností', blízkých pražské kavárně - Švejnar ministr financí, Herman ministr zahraničí, nějaký herec na kulturu a ještě pár ochotných kolaborantů se najde. Mimo svých médií tak bude mít Babiš mediálně aspoň trochu krytá záda u Economie a veřejnoprávna. S tím přijde do Sněmovny a 'pozritě sa, akú vládu odborníkov som vam priniesol, vy mamlasovia.' Už to vytvoří na Sněmovnu docela slušný tlak,“ uvedl na sociválních sítích zahradil.

Předvídal také, co se bude dít dál. „Když mu to Sněmovna shodí, Babiš prohlásí, že 'žvanírna' se chová nekonstruktivně a že země už vládu potřebuje, za což mu polovina národa zatleská a preference poskočí nahoru. Druhý pokus už bude s jiným premiérem, kterého Babiš nastrčí místo sebe coby kompromis a bude se jednat o normální, otevřené koalici, včetně toho, že díky prvnímu neúspěšnému pokusu bude mít alibi i pro koalici s SPD a KSČM (ČSSD a KDU-ČSL v záloze). Tlak na Sněmovnu bude ještě větší a dost velká šance, že nakonec se něco prohlasuje (menšinová vláda, absence několika klubů při hlasování o důvěře atd.atd.),“ nastiňoval možný vývoj europoslanec.

Babiš se ale nakonec rozhodl jinak a oznámil, že nabídne občanským demokratům možnost vládní spolupráce. ODS mu ale dala košem, a tak se na společné schůzce nakonec o této možnosti vůbec nejednalo. „Očekávám, že po dnešním jasném odmítnutí koalice s ANO na nás kromě Bakalapressu (dosud nerozdýchal debakl TOPky) zaklekne i Babišpress (neposloucháme pana šéfa). Ale v pohodě, jsme zvyklí, máme mediální trénink. Už od roku 97,“ uvedl po jednání Zahradil.

Pak se europolanec vyjádřil také k dalším stranám. „Nejlepší prognostik je pan stáleještěpremiér Sobotka. Ten rezignoval na funkci předsedy partaje už před 4 měsíci, nemusí to dělat teď. Kdyby to Kalda udělal stejně a ne až dneska, možná by TOPka měla i 6%,“ rýpnul si politik.

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek oznámil, že v listopadu na sněmu nebude obhajovat funkci předsedy strany. Chce tak odstranit jednu z možných překážek spolupráce stran ve střední a pravé části politického spektra. O takovém spojení Kalousek mluvil už loni na podzim, úspěch ale neměl. Připustil, že jeho osobnost by mohla být pro ostatní skutečným nebo zástupným důvodem proti případnému projektu. 

„Pan Kalousek prý chce 'sjednocovat' pravici. Asi proto říká o Petru Fialovi a ODS: '...on má ve své straně tolik proruských švábů, že bude mít dost starostí sám se sebou.' Ne, tenhle člověk nebude pravici sjednocovat, ale rozesírat. To mu ostatně šlo vždy skvěle. A nezatížen stranickou funkcí, pustí se do toho teď vztekle a se vší vervou, dle hesla, ať chcípne koza i sousedovi, když už chcípla jemu.  Připravme se na to,“ varoval Zahradil.