Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kandidáti na prezidenta uzavírají sběr podpisů, termín podání kandidatury se blíží

Jiří Drahoš, jeden z kandidátů na prezidenta ČR
Jiří Drahoš, jeden z kandidátů na prezidenta ČR
Foto: Akademie věd ČR

Praha - Nejzazší termín na podání prezidentské kandidatury je 7. listopad a zájemci o Hrad pozvolna končí se sběrem podpisů voličů. Jisté potíže jsou s volebními účty. Politické strany po sněmovních volbách kandidáty na post hlavy státu nemají.

Volební tým bývalého šéfa Akademie věd Jiřího Drahoše dnes přijal poslední podpisové archy. Aktivitu k rozšíření počtu sesbíraných podpisů utlumil i štáb textaře a podnikatele Michala Horáčka. Lékař a aktivista Marek Hilšer bude podpisy shromažďovat do konce měsíce. Podpisy občanů sbírají i bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek či prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek, kterým ale kandidaturu zajistily poslanecké podpisy.

Drahoš dosud podle Lenky Pastorčákové z jeho týmu získal přes 115.000 podpisů, další archy budou jeho spolupracovníci sčítat v příštích dnech. Konečný počet nezná ani tým Horáčka. Podle jeho mluvčího Jiřího Táborského má k dispozici přes 80.000 podpisů a do začátku příštího týdne budou sečteny zbylé petiční archy.

O účast v prezidentské volbě se v uplynulých měsících přihlásilo více než 20 uchazečů. Svůj volební účet u Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí ale zatím zaregistrovalo jen 11 zájemců o hradní úřad. Na webových stránkách kontrolního úřadu se zatím neobjevil ani účet bývalého českého velvyslance ve Francii Pavla Fischera.

Předseda ANO Andrej Babiš v úterý řekl, že žádného z kandidátů jeho hnutí nepodpoří. Končící předseda TOP 09 Miroslav Kalousek podporuje Drahoše, další členové strany mají vlastní favority. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek už před sněmovními volbami označil nominaci dřívějších stranických prezidentských kandidátů Petra Pitharta nebo Zuzany Roithové za uzavřenou kapitolu. Nevyloučil to, že strana ani nakonec nikoho nepodpoří.

Podle předsedy ODS Petra Fialy občanští demokraté o prezidentské volbě nyní diskutují. Dostatek senátorských podpisů ke kandidatuře sehnal místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), do volby ale nakonec nepůjde.

Mluvčí ČSSD Mikuláš Klang nepředpokládá, že by strana, která ve sněmovních volbách propadla, tento týden vlastního kandidáta řešila. Piráti oficiálního kandidáta na prezidenta nemají. Předseda poslaneckého klubu Starostů a nezávislých (STAN) Jan Farský už před sněmovními volbami řekl, že hnutí podporuje na prezidenta Jiřího Drahoše.

Témata:  Jiří Drahoš Michal Horáček

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy