Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéfem poslaneckého klubu ČSSD se stane Chvojka, do vedení Sněmovny byl nominován Hamáček

Jan Hamáček /ČSSD/ vedle Vojtěcha Filipa /KSČM/
Jan Hamáček /ČSSD/ vedle Vojtěcha Filipa /KSČM/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Předsedou poslaneckého klubu ČSSD se stal dosluhující ministr pro legislativu a lidská práva Jan Chvojka.  Do funkce místopředsedy Sněmovny strana nominuje bývalého předsedu dolní komory Jana Hamáčka.

Členové strany Chvojku zvolili dnes večer na první povolební schůzi v Lidovém domě. Na twitteru to uvedl místopředseda ČSSD Petr Dolínek.

Hamáčka sociální demokraté považují podle Chvojky za kvalitního kandidáta. "S tímto usnesením jdeme do jednání s ostatními stranami," řekl končící ministr pro legislativu a lidská práva. ČSSD má podle něho zájem o vedení jednoho z pro ni prioritních výborů - sociálního, zdravotnického, bezpečnostního, branného a zahraničního.

ČSSD donedávna nejsilnější vládní strana, ve volbách v propadla. Ztratila 35 mandátů, počet jejích poslanců se ztenčil na 15. Špičky ČSSD už ohlásily, že strana zamíří do opozice.

Volební lídr a místopředseda Lubomír Zaorálek ve čtvrtek sdělil, že se nedomnívá, že by se tento postoj změnil. Zaorálek už nebude na volebním sjezdu strany pozici obhajovat. Sociální demokraté neuvažují ani o podpoře menšinové vlády, kterou by mohl sestavovat předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Jan Chvojka Jan Hamáček

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy