Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ovlivnilo Rusko volby v USA? Vyšetřování přineslo první obvinění

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - V takzvané ruské kauze byla vypracována první obvinění. Údajnému vměšování Ruska do loňským prezidentských voleb v USA se věnuje tým Roberta Muellera od května.

Zatím není jasné, koho se obvinění týkají a co přesně obsahují. Podle nejmenovaných zdrojů sdělení obvinění již schválila federální velká porota ve Washingtonu a osoby, kterých se týkají, by mohly být již od pondělí zatčeny.

Velkou porotu složenou z amerických občanů používají vyšetřující orgány při rozhodování, zda je v konkrétním případě dostatek důkazů pro případné obvinění.

Podle právního experta CNN Jeffreyho Toobina tak práce Muellerova týmu zdaleka nedospěla k závěru, naopak se potáhne ještě dlouho i v příštím roce. Podle jeho názoru budou nyní zasaženy osoby menšího významu, u nichž se očekává spolupráce výměnou za nižší tresty s cílem utáhnout smyčku kolem mnohem významnějších osobností. Konání nejbližšího soudního procesu pak odhadl nejdříve za půl roku až rok.

Mueller byl na svůj post ministerstvem spravedlnosti jmenován v květnu krátce poté, co Trump náhle propustil šéfa FBI Jamese Comeyho.

Témata:  USA volby v USA Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy