Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Současné vedení ČSSD v dubnu skončí, oznámil Chovanec

Milan Chovanec na 38. sjezdu České strany sociálně demokratické
Milan Chovanec na 38. sjezdu České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Současné vedení ČSSD na dubnovém mimořádném sjezdu strany skončí, oznámil dnes na krajské konferenci na Vysočině statutární místopředseda sociální demokracie Milan Chovanec. Sociální demokracie ve sněmovních volbách obhajovala 20,45 procenta hlasů, získala jen 7,27 procenta.

Chovanec podle informací ČTK spolustraníkům z Vysočiny řekl, že strana v současné krizové situaci potřebuje v čele člověka, který bude mít silnou podporu členů i mandát. Proto chce navrhnout, aby byl volen přímo. Předsedu ČSSD volí podle stanov strany na dobu dvou let sjezd, pokud ústřední výkonný výbor (ÚVV) nerozhodl o přímé volbě předsedy. Chovanec delegátům konference ve Větrném Jeníkově řekl, že příští pátek navrhne předsednictvu strany svolat ÚVV už na listopad.

Chovanec na Vysočině uvedl, že se nebrání tomu, aby se sjezd uskutečnil dříve. Dubnový termín ale považuje za nejvhodnější také kvůli tomu, že umožní, aby se přímé volby předsedy zúčastnil co největší počet lidí, kteří by zároveň měli dostatek času objet regiony a představit tam svůj program a koncepci.

Drtivý propad preferencí strany nezastavilo ani červnové rozdělení funkcí mezi Chovance, který v čele ČSSD nahradil premiéra Bohuslava Sobotku, a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, jenž se stal volebním lídrem.

Chovanec před delegáty krajské konference připustil chyby současného vedení v komunikaci a zdůraznil, že by nové vedení mělo více a lépe komunikovat s členskou základnou na všech úrovních. Budoucnost ČSSD vidí v tom, že se otevře novým členům, odborářům, studentům nebo levicovým intelektuálům.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Milan Chovanec EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy