Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pirát Bartoš dává lekce o správném chování: Přijít na Hrad na předání vyznamenání je slušnost

Ivan Bartoš je český politický aktivista a od října 2009, s přestávkou mezi červnem a zářím 2013, předseda České pirátské strany. Autor: Jori Bertel
Ivan Bartoš je český politický aktivista a od října 2009, s přestávkou mezi červnem a zářím 2013, předseda České pirátské strany. Autor: Jori Bertel
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Předseda Pirátů Ivan Bartoš dnes přijde s manželkou Lydií na předání státních vyznamenání na Pražský hrad. Předsednictvo Pirátů dnes řeší nabírání členů. Do strany, která má zhruba 500 členů, se nyní hlásí více než dvojnásobek současných straníků.

Loňské oslavy zastínily spory o udělení vyznamenání přeživšímu holokaust Jiřímu Bradymu. Letos je situace o poznání klidnější, přesto budou někteří zástupci veřejného života na Hradě chybět. Zúčastnit se kvůli svědomí odmítl končící ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), který byl jednou z ústředních postav loňského sporu. Nepřijde ani ministr zemědělství Marian Jurečka a další lidovečtí politici.

"Ten státní svátek je signifikantní pro Českou republiku, i to vyznamenání má jakýsi význam. To, jestli souhlasím s tím, komu bude uděleno, podle mne není relevantní. Myslím si, že je to slušnost se tam jít podívat, alespoň já to tak chápu. Ale dokážu pochopit i jiné politiky nebo jiné osoby, které odmítají do toho sálu jít," řekl dnes Bartoš před jednáním republikového výboru strany.

Piráti se letos do Sněmovny dostali poprvé, hlasy voličů jim zajistily 22 poslaneckých mandátů. O taktice dalšího postupu poslanců bude v neděli rozhodovat poslanecký klub strany.

"Strana má najednou velký počet zájemců, byla nastavená na kampaň, která trvala ne čtyři nebo pět měsíců, ale prakticky od začátku roku. Je třeba se podívat na život strany, na ten běžný chod, a to bude hlavním tématem," řekl Bartoš. Vedení strany podle něj rozhodně nebude chtít omezit přijímání nových členů.

Část z nových zájemců podle Bartoše už s Piráty spolupracovala i při letošní kampani. "My nenabíráme kandidáty ani konkurzem, jako to dělaly Věci veřejné, ani v hospodě - tady to podepiš - ale poznáváme se přes tu práci," dodal. Piráti by měli také rozhodnout, zda by chtěli na post místopředsedy dolní komory Parlamentu místopředsedu strany Vojtěcha Pikala nebo šéfa strany v Plzeňském kraji Lukáše Bartoně.

Témata:  Česká pirátská strana Ivan Bartoš 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy