Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vichřice v Česku: Bez elektřiny jsou desítky tisíc domácností

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Liberec - Bez elektřiny jsou v důsledku silného větru desítky tisíc domácností v Česku. Dispečink ČEZ Distribuce eviduje stovky poruch na vedení vysokého i nízkého napětí v deseti krajích.

"Nejhorší situace je v současné době v kraji Královéhradeckém, Ústeckém, Libereckém a také Středočeském," uvedla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Klidnější stav je podle ní zatím na severní a střední Moravě.

"Předpokládáme, že se vítr bude přesouvat i do této lokality," odhadla. Nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví do vedení, ulomené izolátory.

V terénu jsou podle ní poruchové čety, které se snaží poruchy opravit. "Máme navýšené počty pracovníků jak v terénu, tak i na dispečinku a call centru. Pro hlášení poruch prosím volejte na bezplatnou linku 800 850 860," dodala.

Silný vítr zastavil ráno provoz kabinové lanovky na Ještěd v Liberci. V nárazech má přes 100 kilometrů v hodině, což je skoro dvojnásobek přípustné hodnoty. Vítr polámal i některé stromy u dolní stanice. Dnes už se lanovka zřejmě nerozjede. "S ohledem na varování od meteorologů nečekáme, že by někdo dorazil i kdyby se vítr uklidnil. Budeme se proto věnovat přípravám na revizi," uvedl přednosta lanovky Vladimír Štěpán.

Témata:  vichřice elektřina ČEZ

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy