Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bouře si v Polsku vyžádala první oběť, na Sněžce naměřili vichr o síle 180 km/h

Počasí
Počasí
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Varšava - Silná bouře postihla dnes i sever a západ Polska, kde lámala stromy a způsobila výpadky proudu. Na severu země v Západo-Pomořanském vojvodství zemřel řidič auta, na které spadl strom. Ve městě Svinoústí na severozápadním pobřeží Polska spadlý jeřáb poškodil plynovod.

Vítr dosahoval v některých oblastech v nárazech 90 až 100 kilometrů v hodině, nejsilnější byl vichr na Sněžce, kde bylo podle TVN24 naměřeno až 180 kilometrů v hodině.

Nejhůře byla postižena vojvodství Velkopolské, Pomořanské, Dolnoslezské, Západo-Pomořanské a Lubušské. Celkem vyjížděli v těchto oblastech hasiči od soboty ve více než tisíci případech. Šlo zejména o popadané stromy, které blokovaly provoz na silnici a železnici. Poškozeno bylo také vedení elektrického proudu. V oblasti Poznaně, kde vítr v poryvech dosahoval rychlosti až 104 kilometrů v hodině, zůstalo na 40.000 domácností bez elektřiny.

Hasiči vyjíždějí čerpat vodu ze sklepů a pomáhají lidem s protipovodňovými opatřeními, nejvíce v Západo-Pomořanském vojvodství.

Ve městě Svinoústí spadlý jeřáb poškodil plynovod a uvolnilo se nepatrné množství plynu do ovzduší. Provoz zařízení byl dočasně zastaven, dokud nebude plynovod opraven.

Témata:  Polsko vichřice počasí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy