reklama

Z jednotlivých stanic metra je nejvíce kanceláří v okolí Pankráce, Náměstí Republiky a Můstku. "Náš výzkum ilustruje, jak je pro rozvoj moderních kancelářských prostor ve městě důležitá rostoucí síť 58 stanic pražského metra. Developeři a vlastníci nemovitostí se pokoušejí zlepšit, nebo již zlepšili přístup svých nemovitostí k metru. Určitě bude zajímavé sledovat, zda vzniknou další kancelářská centra u nové trasy D," uvedl vedoucí výzkumného oddělení Colliers pro ČR Ondřej Vlk.

V docházkové vzdálenosti do deseti minut od stanice metra jsou podle průzkumu asi dva miliony metrů čtverečních kancelářských ploch. Více než polovina jich je v okolí trasy B. U trasy C je to 35 procent, poblíž trasy A něco přes desetinu.

Nejvyšší nájemné je v okolí stanice Národní třída, 31 eur (793 korun) za metr čtvereční měsíčně. Následují Můstek (590 Kč), Náměstí Republiky a Florenc (538 Kč), Anděl (474 Kč) a Pankrác (460 Kč). Nejnižší nájemné je poblíž stanic Kolbenova a Hradčanská (256 Kč), o půl eura vyšší je u Petřin a Českomoravské.

Podle Colliers je ve výstavbě 312.000 metrů čtverečních kancelářských ploch, což odpovídá rozloze zhruba sedmi Václavských náměstí.