Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Desítky obcí jsou bez elektřiny, v Karlovarském kraji zasedá krizový štáb

Elektrické vedení
Elektrické vedení
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Karlovy Vary - V Karlovarském kraji zasedá kvůli vichřici krizový štáb. Musí rozhodnout o opatřeních v desítkách obcí, kde se dosud nepodařilo obnovit dodávky elektrické energie.

"Svolala jsem jednání krizového štábu Karlovarského kraje, protože i přes velké úsilí hasičů a snahu silničářů napravit škody, které napáchala vichřice, zůstává několik desítek obcí bez elektřiny. A my do téhle chvíle nemáme žádnou zpětnou vazbu od ČEZu, kdy se situaci podaří vyřešit," řekla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO).

Kraj má obavy především z toho, aby kvůli výpadku elektřiny nevznikly problémy s fungováním čističek odpadních vod nebo s nedostatkem pitné vody. Podle mluvčího krajských hasičů Martina Kasala nyní hasiči pracují především na tom, aby byly zajištěny dodávky elektrické energie do nemocnic a dalších podobných zařízení. "V kraji zatím všechna zdravotnická zařízení fungují," uvedl Kasal.

Kromě rozsáhlých výpadků energie je nyní v kraji problémem také nesjízdnost některých silnic, především v horských oblastech.

Potíže i na druhém konci republiky

Už víc než 200 krát vyjížděli moravskoslezští hasiči v souvislosti s větrným počasím. Vítr je začal zaměstnávat už v sobotu před půlnocí a neutichl dosud. Nejčastěji láme větve a stromy.

"Většina výjezdů, kolem 190, souvisí právě se spadlými či vyvrácenými stromy. Zbytek jsou případy, kdy vítr poškodil lepenkové či plechové střechy. Jednalo se ale i o uvolněné světlíky či vyčištění ucpaných propustků kanalizace," řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák.

V souvislosti s těmito událostmi byla v několika případech poškozena svodidla či dráty elektrického vedení. V jednom případě poškodil strom osobní automobil, jemuž rozbil světlo.

Témata:  Karlovarský kraj vichřice energetika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy