Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vítr v Pardubickém kraji poničil i historickou památku, počtem zásahů překonal orkán Kyrill

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Pardubice/Brno - Silný vítr v Pardubickém kraji dnes polámal velké množství stromů, poničil střechy nebo zastavil dopravu na hlavním železničním koridoru i několika regionálních tratích. Na základní škole Horníkova v Brně-Líšni budou mít v pondělí žáci ředitelské volno.

Počtem zásahů v Pardubickém kraji dnešní vichřice překonala orkán Kyrill před deseti lety. Hasiči vyjížděli do odpoledne ke 450 událostem. Před deseti lety jich bylo o stovku méně, uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Vítr způsobil škody na řadě míst kraje. Poničil například historickou Zelenou bránu v Pardubicích, rozlámal její plastové ciferníky. Kousek dál strhnul střechu potravinářské školy, plechy pak visely přes okraj budovy.

O část střechy přišla i pardubická restaurace Taxis, vichr poškodil i krytinu střechy rodinného domu Slatiňanech na Chrudimsku. Střechu vzal rovněž vítr ze zemědělské školy v Dolní Rovni na Pardubicku. Spadlou střechu hasiči odstraňovali například na mateřské škole v Orli na Chrudimsku nebo na budově Charity ve Svitavách.

Prodloužené prázdniny

Na základní škole Horníkova v Brně-Líšni budou mít v pondělí žáci ředitelské volno. Silný vítr dnes strhl její střechu, poškozená je ze dvou třetin. Mateřské školy fungovat budou, děti však půjdou zadním vchodem, který je bezpečný.

Ve škole dnes zasahovali hasiči, kteří museli utrženou střechu zabezpečit. "Musíme kvůli tomu zavřít hlavní vchod i vedlejší vchody. V pondělí nastoupí firma, která nám přislíbila, že udělá všechno pro to, aby mohlo být v úterý už normální vyučování," řekl ředitel školy Roman Burda.Burda.

Silný vítr, který dnes dosáhl v Brně-Tuřanech v nárazu až 112 kilometrů v hodině, dělal problémy v celém kraji. Hasiči museli odstraňovat spadlé stromy, billboardy či komíny, policisté evidují stovky případů poškození majetku. Energetici hlásí 25.000 odběrných míst bez elektřiny.

Témata:  vichřice Pardubický kraj Brno

Aktuálně se děje

7. května 2024 9:42

Tripartita bez odborů, které chystají protest. Fiala a Jurečka nechápou

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy