Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Státní vyznamenání využil Zeman jako svou prezentaci, komentují média

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Tisk v Česku dnes komentuje sobotní předávání vyznamenání prezidentem Milošem Zemanem při příležitosti státního svátku. Například podle Hospodářských novin (HN) Zeman využil 28. říjen jako součást kampaně za znovuzvolení, a to "dokonalou podprahovou manipulací".

"Zatímco projev představoval defenzivní složku Zemanova boje za znovuzvolení, udělené medaile Za zásluhy byly už čistou ofenzivou," píše list. Podle něj je pozoruhodné, že se prezident v projevu téměř zcela vyhnul politice. "... nechce si to u žádného z politických aktérů rozházet víc, než je nutné," konstatují HN.

Seznam oceněných je "chytrý, vpravdě zemanovský mix". "Zeman dobře ví, kdo ho volí, a tak, i když ví, že leckoho bude ocenění režiséra (Zdeňka) Trošky považovat přinejlepším za kameňák, vyplatí se mu to," míní.

Lidové noviny (LN) ze seznamu oceněných vybraly Petra Žantovského, připomínají především jeho angažmá v 80. letech. "V březnové Melodii ročníku 1985 uveřejnil naprosto neuvěřitelný text, který Jiří Černý s odstupem velmi trefně nazval manifestem žurnalistického oportunismu a posrpnového kolaborantství," připomíná redaktor LN.

Mladá fronta DNES v komentáři o "Zemanově první derniéře" soudí, že Zeman při výběru medailistů nepodlehl nebezpečí. "Nejedna z 39 vyznamenaných osobností je sice jeho krevní skupina, ale vyslovení kamarádi a pobočníci na seznamu nejsou," píše MfD.

Zeman podle listu nezapomněl, že neuděluje jen nějakou plaketu Miloše Zemana, nýbrž nejvyšší řády oceňující jedinečný přínos pro celou zemi. "Uvidíme, jak si s tím v roce stého výročí republiky poradí ten další. Byť se možná bude jmenovat Miloš Zeman," uzavírá MfD.

LN si ve sloupku na titulní straně všímají i zdravotního stavu prezidenta, který podle deníku za jediný rok "strašlivě sešel". "Hlava státu ještě loni přednesla suverénní a dlouhý projev, letos byl kratší, zaškobrtávala a zadýchávala se. Ještě loni chodil Zeman za vyznamenanými, letos museli i muže o generaci starší přivést za Zemanem. Ještě loni připnul každému medaili na hruď, letos nedokázal ani to," píšou LN.

Témata:  Miloš Zeman státní vyznamenání prezident ČR

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy