Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na muže spadl strom. Vichřice Herwart má v Česku třetí oběť

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: HZS Zlínského kraje

Liberec/Praha - Nedělní vichřice v Česku má třetí oběť. Muž z Bělé pod Bezdězem podlehl zraněním, která utrpěl, když na něj spadl strom. Kvůli následkům bouře zůstaly dnes uzavřeny Královská zahrada a Jelení příkop v areálu Pražského hradu. Uzavírka je naplánována i na úterý.

"Muž utrpěl vážná mnohočetná poranění, byl přímo ohrožen na životě," řekla dnes ČTK mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová. Muž byl letecky přepraven do liberecké nemocnice. Tam ale zemřel, což potvrdil mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář.

Neštěstí se podle mluvčí mladoboleslavské policie Lucie Novákové stalo v neděli v Papírenské ulici okolo 14:30. Osmapadesátiletý muž místem procházel. "Šetřením na místě nebylo zjištěno cizí zavinění," uvedla mluvčí.

Silný vítr tak má v ČR na svědomí tři lidské životy. Kromě případu z Bělé pod Bezdězem zemřela v neděli u obce Stařeč na Třebíčsku mladá žena, na niž také spadl strom, a v Jičíně rovněž v neděli a rovněž v důsledku pádu stromu třiaosmdesátiletý muž. Kvůli tomuto úmrtí nechá jičínská radnice přezkoumat stav veškerých dřevin na exponovaných místech.

Pražský hrad byl v neděli kvůli silnému větru na doporučení hasičů uzavřen. Prezidentův muvčí Jiří Ovčáček to zdůvodnil padajícími předměty ze střech a obavou o zdraví a životy návštěvníků. Dnes a v úterý budou i nadále nepřístupné Královská zahrada a Jelení příkop. "Správa Pražského hradu likviduje následky extrémního počasí (popadané stromy a větve) a nechce ohrozit návštěvníky," uvedl mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek. Podle Ovčáčka se také na Hradě kontrolují "vrchní části objektů".

Herwart za sebou zanechal milionové škody v lyžařských střediscích v Krušných horách. Nejhůře je na tom skiareál v Bublavě na Sokolovsku , kde vítr polámal a vyvrátil několik hektarů lesa i stožáry lanovky. Lyžařská sezona by ale neměla být ohrožena, na nápravě už se v areálu začalo pracovat. Spadané stromy poškodily lanovky i část lanového centra také v areálu na Plešivci na Karlovarsku. Tam se ještě škody nepodařilo vyčíslit ani odhadem. "Včera jsme do areálu ani nemohli chodit, vyčíslení všech škod potrvá zřejmě až dva týdny. Bude to hodně práce. Začátek lyžařské sezony by to ale nemělo ovlivnit," řekl ČTK provozovatel areálu Petr Voráček.

V Ústí nad Labem dnes pokračuje likvidace škod po nedělní vichřici. Stromy padaly na zahrady u mateřských škol, poškozena je střecha muzea nebo střecha pavilonu gepardů v zoologické zahradě. "V mateřské škole Škroupova utrhl vichr stříšku nad vchodem. Škody jsou také v domovech seniorů," uvedla mluvčí magistrátu Romana Macová. V domě seniorů v části Bukov vítr strhl plechy ze střechy a tašky z přilehlého objektu, ve Velkém Březně byla povalena část plotu a v domě seniorů Orlická vítr odfoukl venkovní altán.

Témata:  úmrtí Pražský Hrad Ústí nad Labem stromy Zdravotnická záchranná služba

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy