Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velký účet: Češi politickým stranám nedůvěřují, jsou vůči nim skeptičtí a nedůvěřiví

Volby do Poslanecké sněmovny
Volby do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V zářijovém šetření položilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) soubor otázek zkoumající postoje občanů k politickým stranám. Výsledky naznačují, že většina české populace zaujímá k politickým stranám spíše negativní postoj.

Zhruba tři čtvrtiny lidí míní, že se o ně strany zajímají jen v době voleb, jsou zkorumpované, rozdělují veřejnost a jde jim hlavně o výhody a zájmy jejich členů. Už tak negativní pohled občanů na politické strany se za poslední rok ještě zhoršil.

Navíc 72 procent dotázaných věří tomu, že přestože politické strany kritizují jedna druhou, ve skutečnosti jsou všechny stejné. Jen mírně nadpoloviční většina respondentů souhlasila s tím, že potřebujeme politické strany k hájení zájmů různých skupin a sociálních tříd a že by bez politických stran nemohla fungovat demokracie.

Zhruba polovina veřejnosti souhlasí s výroky, že žádná politická strana nereprezentuje názory lidí, jako jsou oni sami. Názor, že politické strany poskytují lidem možnost zúčastnit se politické činnosti, sdílí 49 procent účastníků výzkumu. O tom, že vstupem do politické strany lze něco změnit či ovlivnit, je přesvědčeno 34 procent oslovených.

Dotázaní, kteří se na škále politické orientace hlásí k pravici, ve srovnání s ostatními více souhlasili s tím, že bez politických stran by nemohla být demokracie a že vstupem do politické strany lze něco změnit či ovlivnit. Respondenti, kteří se zařadili k levici, zase více sdílí názor, že politické strany rozdělují veřejnost, že hájí zájmy různých skupin a tříd a že o lidi se zajímají pouze v době voleb.

Lidé, kteří chodí k volbám vcelku pravidelně, častěji souhlasí s tím, že politické strany poskytují lidem možnost zúčastnit se politické činnosti, že bez nich by nemohla být demokracie, že vstupem do nich lze něco změnit a že hájí zájmy různých skupin a tříd. Současně se u nic ale také častěji objevil souhlas s výrokem, že politické strany rozdělují veřejnost, uvedl soc.cas.cz.

Dotazovaní, kteří chodí k volbám zřídka nebo nikdy nevolí, se pak častěji přiklonili k tomu, že politické strany nereprezentují zájmy a názory občanů, jako jsou oni, že se zajímají jen o výhody a zájmy svých členů, že jsou všechny stejné a že jsou zkorumpované.

Témata:  průzkumy volby politické strany

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy