Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vedení Sněmovny se rýsuje, bude Vondráček z ANO předsedou?

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Do čela Sněmovny zřejmě zamíří Radek Vondráček z vítězného hnutí ANO, podle dosavadních deklarací zástupců některých dalších stran by měl mít pro zvolení dostatečnou podporu. Šéf ODS Petr Fiala příliš mnoho šancí nemá. Místopředsedů dolní komory bude patrně pět, ač se mluví i o čtyřech, jako tomu bylo v minulém volebním období. Ustavující schůze nové Sněmovny by měla začít 20. listopadu.

Vondráček by měl získat hlasy také od poslanců Pirátů a hnutí SPD Tomia Okamury. Dohromady to představuje pohodlnou většinu 121 z celkových 200 hlasů v případě, že by Vondráček v tajné volbě nevolil sám sebe.

Fiala zatím může počítat s podporou své ODS. Například šestice poslanců hnutí Starostové a nezávislí bude postoj k volbě předsedy dolní komory projednávat až příští týden v úterý. Šéf hnutí Petr Gazdík ale uznal nárok druhé nejsilnější sněmovní a zároveň nejsilnější opoziční strany na nejvyšší post v zákonodárném sboru. TOP 09, která má sedm poslanců, uvedla, že Vondráčka nepodpoří.

Hnutí ANO místopředsednickou funkci nenárokuje. Pokud by bylo místopředsedů pět, teoreticky podle poměrného zastoupení by je mohli obsadit nominanti druhé až šesté strany v pořadí, tedy ODS, Pirátů, SPD, KSČM a ČSSD.

Piráti nominovali stranického místopředsedu Vojtěcha Pikala, SPD svého lídra Tomia Okamuru a ČSSD Jana Hamáčka. Za KSČM by mohl kandidovat stranický šéf Vojtěch Filip.

Volba stanoveného počtu místopředsedů se může protáhnout, běžný chod Sněmovny by to ale ovlivnit příliš nemělo. Před čtyřmi lety poslanci obsadili poslední místopředsednické křeslo až ve třetí volbě na čtvrté povolební schůzi. Na ustavující schůzi tehdy uspěli kandidáti vznikající koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL do pozic předsedy a dvou místopředsedů, místopředsedou byl zvolen také Filip. Neuspěli Miroslav Kalousek (TOP 09), Okamura (tehdy Úsvit) a Miroslava Němcová (ODS).

Také druhá volba na druhé schůzi pléna nebyla úspěšná. Dost hlasů nedostali Gazdík (STAN, tehdy za TOP 09) a Okamura (tehdy za Úsvit). Až ve třetí volbě, v níž nakonec kandidoval jen Gazdík, poslanci zbývajícího místopředsedu zvolili.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Hnutí ANO Petr Fiala

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy