Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policistovi utekl zadržený muž, dostal podmínku

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Brno - Policistovi, kterému utekl zadržený muž, uložil dnes Městský soud v Brně trest 12 měsíců podmíněně odložených na 24 měsíců.

Soud se po zásahu Nejvyššího soudu (NS) zabýval částí kauzy krutého zacházení policistů se zadrženým mužem. V minulosti pravomocně odsoudil tři nyní už bývalé policisty, NS ale vrátil zpět k projednání případ Jiřího Zemánka, který měl podle obžaloby zadrženého muže střežit. Dovolání zbylých dvou mužů Petra Kölbla a Romana Leikeba NS odmítl. Nový rozsudek v části Zemánka není pravomocný.

Zemánek byl uznán vinným, že na podzim 2014 úmyslně zanedbal povinnosti strážní služby. Zadrženého muže připoutal k zábradlí na chodbě služebny v Rybářské ulici v Brně a odešel od něj. Muž se zbavil pout a vyskočil oknem z pátého patra. Dopadl na střechu ve výši druhého patra, avšak přežil.

Zemánek v dubnu 2016 odešel od městského soudu s trestem jeden a půl roku s odkladem na dva a půl roku, krajský soud mu po odvolání trest zmírnil na roční podmínku s odkladem na dva roky. Podle odvolacího soudu se nepodařilo prokázat, že by bývalý policista přinutil zadrženého, aby skočil z okna, a přiměl ho k sebevraždě, což konstatoval soud prvního stupně. Nejvyšší soud ale rozsudek v případě Zemánka zrušil a městský soud musel rozhodnout znovu.

Poté, co tehdy muž vyskočil z okna, Kölbl a Leikeb ho bili a nutili vstát, ačkoli měl zlomenou nohu, křičel bolestí, měl pěnu u úst a mělký dech. Nejvyšší soud jim potvrdil dva a půl roku vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky. Kölbl a Leikeb také mají zaplatit poškozenému dohromady 100.000 korun.

Témata:  Policie ČR soudy Brno

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy