Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Paroubek má otevřené dveře do ČSSD. Pražská buňka také vyzvala vedení strany k rezignaci

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Krajský výkonný výbor pražské ČSSD vyzval celorepublikové vedení strany k odstoupení. Na své funkce rezignují rovněž členové pražského vedení ČSSD. Důvodem je špatný výsledek voleb do Poslanecké sněmovny.

ČTK to řekl předseda pražské sociální demokracie Miloslav Ludvík. ČSSD získala ve volbách 7,27 procenta hlasů, v hlavním městě to potom bylo 5,57 procenta. Statutární místopředseda sociální demokracie Milan Chovanec už o víkendu ohlásil, že vedení strany na mimořádném sjezdu v dubnu skončí.

Krajský výkonný výbor vyzval celostátní vedení ČSSD, aby stranu dovedlo ke sněmu, který by se měl konat co nejdříve. "Vyzvali jsme k rezignaci nejen celé grémium, ale rovněž předsednictvo Prahy, to se tedy týká i mě," řekl Ludvík.

Krajský výbor podle Ludvíka dnes diskutoval o příčinách neúspěchu. Konkrétní však nebyl. "Ale šli jsme hodně do historie, až někdy do roku 1992," řekl.

Grémium strany tvoří mimo jiné předseda a místopředsedové strany nebo předseda senátorského a poslaneckého klubu sociální demokracie.

Krajský výkonný výbor pražské ČSSD dnes souhlasil s opětovným vstupem bývalého premiéra a někdejšího předsedy sociálních demokratů Jiřího Paroubka do strany. ČTK to řekl poslanec a náměstek primátorky hlavního města Petr Dolínek. Paroubek k přijetí do sociální demokracie potřebuje ještě souhlas organizací ČSSD v Praze 5 a Středočeském kraji. Pražská ČSSD se letos v červnu vyslovila proti Paroubkovu návratu do strany. Z ČSSD Paroubek vystoupil v říjnu 2011 a založil stranu Národní socialisté - levice 21. století (LEV 21), která ve volbách neuspěla.

"V předvolební kampani mi nepřišlo vhodné do ní zasahovat tím, že budeme mluvit o bývalém předsedovi. Teď je situace jiná a nemá smysl bránit někomu, kdo chce vstoupit do strany," řekl Dolínek. Paroubek ze strany odešel, nebyl vyloučen, také proto prý není s jeho možným znovupřijetím potíž.

Krajský výkonný výbor o možném Paroubkově návratu jednal již letos v červnu, kdy jej odmítl. Se vstupem tehdy nesouhlasil ani jeden člen pražského vedení strany. Proti přijetí zvedlo ruku 12 členů výboru, pět se zdrželo a pro nebyl nikdo.

Dnešní usnesení pražské ČSSD bývalému předsedovi strany a premiérovi ale nestačí. Se vstupem musí ještě souhlasit jeho původně domovská organizace v Praze 5 a rovněž středočeská ČSSD, kde si v Cerhenicích na Kolínsku podal přihlášku do strany.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Jiří Paroubek

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy