Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bez proudu jsou jen desítky českých domácností, energetici zrušili kalamitní stav

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Společnost ČEZ Distribuce v noci na dnešek odvolala kalamitní stav ve zbývajících šesti krajích z původních osmi, kde platil od neděle. Odběratelé, kteří zatím ještě zůstávají bez proudu, by k němu měli být připojeni co nejdříve.

Energetikům se podařilo po nedělní vichřici opravit všechny poruchy na vedení vysokého napětí, bez elektřiny tak zůstávají jen desítky domácností.

Při vichřici Herwart, která v neděli zasáhla Česko, zůstaly bez proudu statisíce domácností. Vzhledem k velkému počtu poruch na vedení vysokého a nízkého napětí ČEZ následně vyhlásil kalamitní stav v Karlovarském, Královéhradeckém, Libereckém, Pardubickém, Plzeňském, Středočeském a Ústeckém kraji a na Vysočině. Jako první odvolal kalamitní stav v pondělí večer v Plzeňském a Královéhradeckém kraji.

"Na základně příznivého vývoje poruchovosti a nízkému počtu omezených odběrných míst ČEZ Distribuce k (úterním) 23:00 odvolává kalamitní stav pro zbývající kraje," uvedla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Firma předpokládá, že ještě budou hlášeny nějaké poruchy na vedení nízkého napětí, ale měly by se týkat jen rekreačních objektů.

Témata:  energetika ČEZ vichřice Herwart

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy