reklama

„Je za námi další trapná oslava 28. října. Zemanova řeč byla snad nejhorší ze všech projevů, které při této příležitosti zazněly. Jako bychom žili ve vzduchoprázdnu, jakoby se v naší zemi neděly převratné změny, které by právě při svátku státnosti měly být zmíněny. K čemu je nám prezident, který si hraje na pseudofilozofa a „bojuje“ s půl století starými myšlenkami a hovoří o umění, které je mu na hony vzdálené,“ uvedl na svých stránkách Knížák.

Z toho prý také vychází jeho „výběr pokleslostí, které vyznamenáním adoroval“. „Například kýčovitý propagátor pokleslého humoru a hrubosti Zdeněk Troška, zpěvačka bez výrazu Helena Vondráčková, která se přimazávala komunistickému režimu, trapný komik Sobota a písničkář Nohavica, jehož spolupráce s StB je stále nedořešenou otázkou. Zemanovi asi StB nevadí, poněvadž chce jmenovat do čela vlády dlouholetého spolupracovníka komunistické státní bezpečnosti. Pro náš stát je to tragédie. Zeman otvírá dveře plebejskosti a pohrobkům minulosti,“nešetří kritikou výtvarník.

Přiznává sice, že není příznivcem Václava Havla, ale dodává, že jeho projevy - i když s nimi někdy nesouhlasil - měly svojí logiku a vztahovaly se k osudu země. „Prezident Václav Klaus vždy komentoval stav společnosti a perspektivy vývoje. Současný prezident Zeman působí jako nechtěný komik, kdyby na něm nebyl vidět jeho zhoršující se zdravotní stav. Kvůli jeho slabosti jsou redukovány státní obřady na minimum,“ tvrdí.

Odkazuje například na oslavu na Vítkově, nebo předávání medailí, které podle něj ztratily důstojnost. „Vyznamenávaní si chodili pro medaile, místo, aby prezident svou úctu projevil tím, že k nim přijde a připne jim vyznamenání, jako tomu bylo dosud. Česká televizi zabírala obřady tak, aby Zemanova nemohoucnost nebyla viditelná a to je podvod v rámci předvolební kampaně. To veřejnoprávní televize nesmí. Opět se s námi hraje falešná hra, zakrývá se pravý stav věci,“ zlobí se Knížák.

Zdravotní stav Zemana podle někdejšího šéfa Národní galerie není jen v jeho neschopnosti pohybu, ale má vliv zřejmě i na jeho uvažování. „Miloš Zeman si hraje na vládce země, který jediný ví, co Česko potřebuje a to bohužel, nesvědčí o jeho schopnosti být prezidentem. Problém je v tom, že v seznamu uchazečů zatím nevidím dostatečně silnou osobnost. Přesto jsem přesvědčen, že Zeman musí na Hradě skončit,“ dodává profesor.