Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za prohru ve volbách si podle TOP 09 může strana sama

Volební sjezd TOP 09 (29. 11. 2015)
Volební sjezd TOP 09 (29. 11. 2015)
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Za prohru ve volbách do Sněmovny si strana TOP 09 může sama. V rozhovoru pro ČTK to řekl starosta Prahy 6 za TOP 09 Ondřej Kolář.

V Praze 6 skončila TOP 09 ve volbách s více než 16 procenty třetí, jen s malým odstupem na druhé hnutí ANO a první Piráty. V celé republice ale TOP 09 získala jen 5,31 procenta, zatímco při minulých volbách měla 11,99 procenta hlasů. Podle Koláře byla strana neviditelná a voličům nenabídla řešení problémů.

Strana pod vedením předsedy Miroslava Kalouska ztratila propadem v podílu hlasů ve Sněmovně 19 mandátů. Nyní má jen sedm poslanců. Podle Koláře nedokázala prodat ve volbách úspěchy svých politiků, kteří jsou ve funkcích na radnicích. "Když máte stranu, která měla potenciál být lídrem opozice, a není vidět, není slyšet, nikdo vlastně ani neví, kteří lidé ji na tom městě zastupují a o čem mluví, tak je to potom těžké," řekl starosta Prahy 6.

Ze začátku vedla TOP 09 kampaň podle Koláře dobře, když se zaměřovala na důležitost setrvání Česka v Evropské unii, kterou je však potřeba změnit. Poté ale převládla negativní kampaň, v čemž vidí Kolář další z důvodů, proč se strana málem nedostala do Sněmovny. "Volič TOP 09, volič pravice, konzervativní volič nebo volič, který chce žít v liberální demokracii, tuší, že populismus je špatný. Není potřeba mu to pořád dokola opakovat," řekl.

Témata:  TOP 09

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy