reklama

Forbes to oznámil dnes v tiskové zprávě, celý žebříček se stovkou jmen vyjde v pátečním vydání časopisu. "Lenku Bradáčovou do čela žebříčku dlouhodobě nominují její činy, odvaha a pracovitost, s jakou se pouští do největších tuzemských kauz, v nichž jde o propojení nejvyššího byznysu, politiky, lobbingu a stovek milionů, nebo spíše miliard korun," uvedl šéfredaktor Forbesu Petr Šimůnek.

Zmínil případy kolem bývalého hejtmana Davida Ratha, lobbisty Iva Rittiga, solárních elektráren Amun.Re, prodeje OKD nebo dohled nad kauzou dotací pro Čapí hnízdo spojenou s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem.

Na čtvrté pozici je nově předsedkyně Hospodářské a sociální rady OSN Chatardová, která je ve srovnání s předchozím žebříčkem jediným novým jménem mezi prvními deseti nejvlivnějšími ženami republiky.

V první desítce převažují ženy pohybující se v byznysu. Z žen působících v jiných oblastech se do čela žebříčku dostala kromě jmenovaných pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která obsadila šestou pozici.

Forbes celý rok sledoval více než 300 žen z Česka z nejrůznějších oborů. Redakce pak ženám přiděluje body v několika základních kriteriích. Hodnotí třeba hospodářské výsledky firem či šíři pravomocí političek.