Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chápete to špatně. Klaus komentoval výsledek českých voleb pro německý deník

Václav Klaus
Václav Klaus
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Vídeň - Bývalý český prezident Václav Klaus v komentáři pro dnešní vydání rakouského deníku Die Presse upozornil na údajně mylné interpretace výsledku českých voleb v sousedních zemích.

Neznamenají prý konec demokracie, ani vítězství euroskeptika nebo "českého Trumpa", jak bývá podle Klause nepřesně označován Andrej Babiš. Výsledky voleb jsou podle exprezidenta důsledkem selhání tradičních politických stran, například při obraně národních zájmů, i Babišovy aury mučedníka.

Výsledky českých voleb jsou složité a není snadné je interpretovat, připouští Klaus. S jistotou ale podle něj neodpovídají skutečnosti titulky německých médií, která tvrdí, že zvítězil "český Trump a euroskeptik. Babiš prý není Trump a jeho kritika některých opatření EU, jako jsou společná měna, "nezodpovědné pozvání statisíců nebo milionů migrantů" a závazné migrační kvóty, ještě nepředstavují euroskepticismus jako politický program. "Babiš nepředkládá zásadní kritiku konceptu evropské integrace a unifikace. Jeho charisma není stejné jako to Trumpovo," píše Klaus.

Vítězství šéfa hnutí ANO je podle něj projevem politické situace v Česku. "Je důsledkem naprostého selhání tradičních politických stran, zejména sociálních demokratů," soudí exprezident. "Volby otřásly politickou scénou, třebaže se odehrály v době mimořádné hospodářské prosperity a naší nejnižší nezaměstnanosti v Evropě," připomněl bývalý dlouholetý vrcholný politik.

Voliči však podle Klause jasně ukázali, že od politiků očekávají zcela odlišnou politiku. "Chtějí ochranu naší země a našich národních zájmů. Požadují sebevědomou politiku sebevědomé země. Nechtějí mlčky přejímat všechno, co přichází zvnějšku, to znamená z EU. Vyjádřili jednoznačnou nespokojenost s tím, kam směřuje naše země a EU. Strany, které jsou naprosto 'probruselské', chtějí zavést euro a připojit se k tvrdému jádru EU, nezískaly dostatek hlasů," vysvětluje exprezident.

Témata:  Václav Klaus EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.