reklama

Soudci dali vnitru za pravdu v tom, že na televizním odvysílání záznamu zadržení tehdejší šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) byl veřejný zájem, který převážil nad právem Nečasové na soukromí.

Podle soudu měla veřejnost právo přesvědčit se o tom, že postup policistů při zadržení byl v pořádku, což Nečasová zpochybňovala. "Ztráta důvěry v policii by mohla mít dalekosáhlé důsledky pro fungování státu," konstatoval soudce Jan Kratochvíl. Zveřejnění je podle něj v souladu s trestním řádem.

Soud připustil, že odvysíláním záznamu bylo do soukromí Nečasové zasaženo. Připomněl ale, že žena v té době představovala osobu veřejného zájmu, u níž je právo na ochranu soukromí sníženo. "Zásah do soukromí navíc nebyl příliš velký, protože většina informací (ze záznamu) již byla veřejně známa. Záběry na zařízení bytu byly minimální a tvář zatýkané je rozostřená, takže nejsou vidět její emoce," upozornil soudce.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zadržel partnerku premiéra Nečase v noci 12. června 2013, a to v souvislosti se zásahem na úřadu vlády. Šéf útvaru Robert Šlachta pak v prosinci téhož roku poskytl videozáznam z akce České televizi, která jej dva dny před Štědrým dnem odvysílala v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce.

Svůj krok Šlachta odůvodnil právě záměrem dokázat veřejnosti, že se při zatýkání nestaly žádné excesy. Nečasová si totiž na zásah stěžovala s tím, že byl nepřiměřený a že po něm má psychické problémy. "Účelem záznamu bylo ukázat, že se zakuklenci nechovali jako gestapo, na nikoho neřvali a nerozkopávali peřiny," podotkl dnes zástupce vnitra Jan Potměšil.

Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů, jenž se nyní bude muset věcí dále zabývat a respektovat při tom názor soudu, měla policie jakožto správce osobních dat přijmout opatření, která by Šlachtovi zabránila předat záznam novinářům. Právník úřadu Jiří Maštalka dnes poukazoval i na to, že původně dvacetiminutové policejní video bylo v televizi sestříháno na čtyři minuty. "Dokazovat takto dodržení standardních policejních postupů lze dost těžko. Pochyby nemohly být odstraněny," uvedl.