Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Část zabavených Langerových dokumentů dostala policie

Ivan Langer
Ivan Langer
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Ostrava - Policie dostala dokumenty část dokumentů, které byly zabaveny při domovních prohlídkách v bytě a kanceláři Ivana Langera. Věci byly zabaveny na začátku tzv. olomoucké korupční kauzy.

Z Langerového okolí je obviěno několik lidí, například hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD), bývalý šéf odboru krajské hospodářské kriminality Radek Petrůj, někdejší náměstek ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karel Kadlec a podnikatel Ivan Kyselý, který je Langrovým přítelem.

Do bytu a kanceláře policie vtrhla loni v říjnu. Přítomni byli i dva zástupci advokátní komory, ti zajistili dokumenty, které souvisejí s jeho advokátní činností. Zástupci advokátní komory na místě odmítli vydat souhlas s jejich zabavením. Podle stanoviska Nejvyššího soudu se totiž nově za místo pro výkon advokacie považuje i advokátův byt, nasvědčují-li tomu důvodné okolnosti.

Soudkyně Alice Erleová s tím nesouhlasí. Podle ní bylo rozhodnutí komory plošné a neřešilo jednotlivé dokumenty. Proto rozhodla vydat policii například deset mobilních telefonů, diáře, poznámkové bloky či elektronické nosiče dat. Dokumenty obsahují hledaná klíčová slova, která je spojují s vyšetřovaným případem. Soudní znalec hledal spojitosti například s klíčovými slovy jako Kadlec, Kauza Králík, malej strejda, velkej strejda či kamarád z Ostravy.

Vydala i dokumenty, které mohou souviset s kauzou Vidkun a zároveň splňují podmínku pro zachování mlčenlivosti advokáta. V těchto případě je podle soudkyně právo na objasnění zločinu nadřazeno nad právem klienta advokáta na ochranu. "Nelze akceptovat, aby odhalování trestné činnosti bylo znemožněno jen ochranou advokátního tajemství," řekla.

Policie vše vydané dostane k prostudování. Pokud nevyhodnotí, že něco souvisí s vyšetřovaným případem, je povinna zajištěné věci a listiny vrátit. V kauze Vidkun úřady podaly celkem dva návrhy na vydání zajištěných Langerových věcí. Soudkyně už rozhodla o dokumentech a dalších věcech, které policie zajistila v bytě a kanceláři advokáta.

Témata:  Ivan Langer Olomoucká korupční kauza

Aktuálně se děje

7. května 2024 16:04

Čínští hackeři zaútočili na britské ministerstvo. Si Ťin-pching je právě v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy