Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Menšinová vláda? Význam odborů a tripartity by vzrostl, myslí si Středula

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula by uvítal vznik menšinové vlády, jak plánuje předseda ANO Andrej Babiš. Význam odborů a tripartity by prý mohl výrazně vzrůst. Díky dohodě se zástupci zaměstnanců a zaměstnavatelů na návrzích zákonů by případný kabinet mohl pro normy ve Sněmovně snadněji najít podporu.

Babiš již dříve uvedl, že by vláda měla být do Vánoc. Není ale jisté, zda získá důvěru Sněmovny. Odbory případnou menšinovou vládu vnímají pozitivně. "Menšinová vláda má menší stabilitu. Nebude dán vždy ustálený směr, budou se hledat ad hoc dohody. To je zajímavá situace pro odbory a tripartitu, která bude hrát významnější roli než v době stabilní vlády," uvedl Středula v rozhovoru s ČTK.

Pro jednobarevnou vládu je snadnější sladit program a zájmy než v koalici, obtížněji se ale hledá podpora v Parlamentu. Podle šéfa ČMKOS by se menšinová vláda mohla o tripartitní dohodu s odboráři a podnikateli u návrhů jednotlivých zákonů opřít a snadněji by pro ně díky tomu mohla získat hlasy poslanců jiných stran.

"Vláda se možná bude měnit častěji, ale výhodou je, že odbory a zaměstnavatelé zůstávají titíž. Význam naší role může skutečně růst geometrickou řadou," je přesvědčen Středula. Míní, že roli bude hrát i volební propad levice. "Oslabení levice dává zprávu, že význam odborů se bude zvyšovat. Asi budeme nahrazovat prvky, které by měla dělat silná levice," dodal předák.

Středula podotkl, že se "volební výsledky nerovnají volebním důsledkům". Narážel tak na nynější nemožnost sestavit koalici i na povolební průzkum agentury Median, podle něhož převládala u lidí nespokojenost s výsledkem voleb. "Ať vláda vládne a předvede se. Třeba bude vládnout moudře. Nejsme opraváři rozhodnutí voličů, můžeme ukázat cestu a věci pojmenovat," dodal předák.

Odboráři už začali po volbách podnikat první kroky. Minulý týden přišly s peticí školské odbory. Žádají v ní dodržení slibů a postupné zvyšování platů učitelů na 130 procent průměrné mzdy do roku 2020. V prvním čtvrtletí příštího roku konfederace oznámí svou představu o dalším růstu minimální mzdy. Ještě na jaře před sestavováním příštího rozpočtu chce také začít vyjednávat o zvýšení platů ve veřejném sektoru pro rok 2019. Velkým tématem je pro odbory i příprava na digitalizaci a robotizaci či na další období čerpání peněz z fondů EU.

Témata:  Josef Středula odbory tripartita

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy