Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pošta na Vánoce posílí, zvyšuje hodinovou mzdu

Česká pošta
Česká pošta
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Česká pošta chce nabrat pro předvánoční provoz kolem 3000 brigádníků. Zatímco loni si sezónní pracovník mohl přijít na 110 korun za hodinu, letos pošta kvůli nedostatku pracovní síly částku zvedla až na 145 korun za hodinu.

Podnik v náboru stále pokračuje, protože se mu zatím nepodařilo požadovaný stav naplnit. "Předvánoční provoz je každoročně nejnáročnější období pro Českou poštu tím, že lidé si stále více objednávají dárky přes e-shopy. I proto jsme s náborem brigádníků začali již koncem září tak, abychom na špičku byli připraveni a všechny zásilky stihli doručit," uvedl generální ředitel Martin Elkán.

Pošta se stejně jako další zaměstnavatelé potýká během posledních let s nedostatkem personálu, což souvisí s rekordně nízkou nezaměstnaností. U pozic, jako jsou například řidič, doručovatel, nebo pracovník přepážky, je na trhu práce prakticky nulová nezaměstnanost, a to se odráží i v možnostech přijímat nové zaměstnance. Podnik situaci řeší náborovými kampaněmi nebo adaptačním systémem, který pomáhá nováčkům se snadno a rychle začlenit do firmy,.

Průměrná mzda na poště byla na konci minulého roku zhruba 23.000 Kč hrubého měsíčně, tedy více než 4000 korun pod celorepublikovým průměrem. Pošťáci v hlavním pracovním poměru mají základní úvazek 37,5 hodiny týdně, přes týden dodatkové dovolené, stravenky, příspěvek na životní pojištění a doplňkové penzijní spoření.

S nedostatkem pracovníků se potýkají i další doručovatelské firmy. Například PPL hledá nové řidiče a personál na provozech i v zákaznickém servisu.

Témata:  Česká pošta brigády Vánoce

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy