Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do sídla středočeského hejtmanství se dostal zloděj, z kanceláří odcizil pár věcí

Bezpečnostní kamery
Bezpečnostní kamery
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Do kanceláří středočeských radních Františka Petrtýla a Jaroslavy Němcové (oba ANO) a dalších zamčených prostor v budově krajského úřadu v Praze 5 někdo v noci na úterý neoprávněně vnikl. Úřad kvůli případu zvyšuje ochranu a zabezpečení budovy, hlavně kontrolu u vstupních dveří.

Vniknutí neoprávněné osoby do zamčených kanceláří podle ní zaznamenal kamerový systém. Dotyčný se dostal do sedmi zamčených kanceláří včetně dvou kanceláří členů rady kraje za hnutí ANO. "Podle prvotních zjištění byly odcizeny jen drobné věci, k napadení informačních systémů nedošlo," uvedla Helena Frintová z tiskového oddělení hejtmanství.

Krajský úřad prověřuje technický stav bezpečnostních zařízení včetně turniketů a zvýšil kontrolu návštěvníků krajského úřadu po skončení úředních hodin. "Zvažováno je i zavedení nového režimu evidence návštěv," dodala Frintová.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) ČTK v úterý řekla, že jsou v budově krajského úřadu nyní ve zkušebním provozu turnikety. "Žijeme v nebezpečné době a po konzultaci s odborníky jsme k tomu přistoupili," vysvětlila. Experti podle ní poukazovali na to, že budova kraje v centru Prahy je jedním ze strategických cílů pro případný útok a navrhovali i kontrolu pomocí rentgenů. To ale podle Pokorné Jermanové není nutné.

Kdyby se vstup do budovy vůbec nehlídal, mohli by být ohroženi nejen úředníci, ale i veřejnost. "Otevřený úřad neznamená vchod bez turniketů, ale vstřícnost úřadu a jeho úředníků," dodala.

Témata:  Praha Středočeský kraj Jaroslava Jermanová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy