Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sjezd ČSSD se možná uskuteční už v únoru

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Mimořádný sjezd ČSSD by se měl místo původně avizovaného dubna konat už 18. února. Dnes to navrhlo předsednictvo strany.

Po zasedání vedení ČSSD to novinářům řekl úřadující předseda sociální demokracie Milan Chovanec. Volba nebude přímá, ale jako v minulosti budou hlasovat o předsedovi a místopředsedech delegáti sjezdu. Předsednictvo také schválilo vyrovnaný rozpočet strany na příští rok, výdaje a příjmy dosáhnou na 137 milionů korun, uvedl Chovanec. Zdůraznil, že strana dostojí všem svým závazkům.

Chovanec navrhl, aby se sjezd konal 18. února. Původně Chovanec s volebním lídrem Lubomírem Zaorálkem mluvili o 7. dubnu, předsednictvo ale vyslyšelo volání straníků po dřívějším termínu mimo jiné kvůli přípravě na komunální volby v příštím roce. Termín potvrdí ústřední výkonný výbor strany, který se sejde 19. listopadu také v Hradci Králové. Strana tím ušetří za nájem, obvykle se výbor scházel v hotelu na pražském Žižkově.

Návrh na přímou volbu předsedy, s kterým přišel Chovanec, vedení strany nepřijalo. Sjezd by se tak měl konat 18. února a hlasovat na něm budou delegáti, podobně jako letos v březnu v Brně. "Přímá volba nebyla zatím vyzkoušena, jsme v situaci, kdy členská základna opravdu volá po rychlém sjezdu a tento názor převládl," řekl Chovanec. Přímou volbu tak podle Chovance bude moci ČSSD zvolit někdy v budoucnu ve stabilnější době.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy