Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD nechce zástupce hnutí ANO za šéfa Sněmovny

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předsednictvo ČSSD podle úřadujícího předsedy strany Milana Chovance nechá na rozhodnutí poslaneckého klubu, koho podpoří při volbě předsedy Sněmovny. Kvůli právu šéfa dolní komory nominavat předsedu vlády by ale prý tuto funkci neměl zastávat kandidát ANO.

Pak by mohla očekávaná menšinová vláda předsedy tohoto hnutí Andreje Babiše vládnout bez důvěry Sněmovny několik měsíců, uvedl Chovanec po jednání předsednictva strany. Na funkci předsedy kandidují Radek Vondráček z ANO a předseda ODS Petr Fiala.

"Samozřejmě síla patnáctičlenného klubu není tak velká, abychom mohli partnerům nabídnout rozhodující hlasy pro volbu či nevolbu konkrétní osoby," prohlásil Chovanec.

Úřadující šéf sociální demokracie uvedl, že kabinet bez důvěry by mimo jiné čelil problémům při jednáních se zahraničními partnery a v Evropské unii. Reagoval tak na vyjádření prezidenta Miloše Zemana, podle něhož by menšinový kabinet ANO mohl vládnout, přestože by ve Sněmovně nezískal důvěru. "Není to přípustné ani možné, když se podíváte na výroky ústavních soudců," řekl novinářům Chovanec.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Milan Chovanec Hnutí ANO

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy