reklama

Podle Zimoly může za debakl sociální demokracie problém v komunikaci mezi stranou a veřejností. „Přestali jsme rozumět našim voličům a oni zase přestali rozumět nám,“ myslí si někdejší hejtman. Zimola z vrcholné politiky odešel kvůli kauze kolem své chalupy na Lipně. Jak ale teď poukazuje, kauza neskončila žádným obviněním.

Vinu za porážku podle něj nesou všichni, kteří jsou ve vedení ČSSD. „Já jsem šéfem jihočeské organizace a i já si kladu za vinu, že jsem možná důrazněji neprosazoval kritické názory, když jsem se ohrazoval proti zacílení na městské liberály. Říkal jsem, že toto nejsou naši voliči, kritizoval jsem antibabišovskou rétoriku. Mám za to, že v politice je nutné hledat průniky programů, a nikoli se jen vymezovat,“ připomněl s tím, že jeho spolustraníci měli jiné názory. A teď je potřeba to vše vyhodnotit.

Vzhledem k výsledku strany ve volbách je podle Zimoly jasné, že si ČSSD zaslouží místo v opozici, myšlenky o vládě se přesto nevzdává. „Problém je, že v opozici se blbě prosazuje program a vedle křiklounů od Okamury a možná i Pirátů budeme neviditelní. Pokud v koalici, pak s jinými lidmi za ČSSD, respektovanými odborníky a bývalými starosty nebo ministry dřívějších vlád,“ dodal.

Regionální buňky ČSSD se shodly na tom, že je třeba vedení změnit.. Spekuluje se dokonce o tom, že by stranu mohl vést nějaký nestraní. To ale Zimola požaduje za absurdní.„Nestraník do čela politické strany? Asi jako když se předsedou zahrádkářů stane kominík,“ uvedl Zimola.

Naznačil také, kdo by se tímto nestraníkem-předsedou mohl stát. „Proč mám pocit, že oním nestraníkem, který je pro současné vedení přijatelný na budoucího předsedu, je třeba pan hejtman Běhounek? Možná, že se moc dívám na fotky z posledních dnů,“ dodal na sociálních sítích.