reklama

O jiném potenciálním kandidátovi delegáti nehlasovali. Nové celostátní vedení bude strana volit na sněmu koncem listopadu. Pospíšil se stal členem TOP 09 minulý týden, na kandidátce strany byl jako nestraník zvolen do europarlamentu a krajského zastupitelstva. Sněm rozhodl i o dalších nominantech do vedení strany, post první místopředsedkyně bude obhajovat Markéta Pekarová Adamová.

"V momentě, kdy jsem získal nominaci na své domovské půdě, tak můžu veřejně říci, že se budu ucházet o post předsedy TOP 09," uvedl Pospíšil. V tajném hlasování získal hlasy 77 procent delegátů, což je podle něj silný mandát. Kromě Prahy už získal podporu na severní a jižní Moravě a také v Královéhradeckém a Plzeňském kraji, uvedl.

Pokud by uspěl, chce se Pospíšil zaměřit na přípravu na komunální volby, které budou příští rok. "Pokud budu zvolen, tak budu chtít, abychom spolupracovali se stranami z pravého středu, to znamená primárně se STAN a KDU-ČSL," řekl. Tam, kde to bude vhodné, chce v komunálních volbách postupovat společně.

Na případnou námitku, že do strany vstoupil teprve před několika dny a hned kandiduje na předsedu, Pospíšil uvedl, že s TOP 09 spolupracuje na různých úrovních již několik let. Na kandidátce strany se loni dostal do krajského zastupitelstva v Plzeňském kraji a v roce 2014 do Evropského parlamentu.

Čestný předseda strany Karel Schwarzenberg dnes v diskuzi uvedl, že by se mu v čele TOP 09 líbil místostarosta Prahy 11 Jakub Lepš, nebo někdo jemu podobný. Lepš v návaznosti řekl, že kandidaturu zváží. Nominaci dnes sice nezískal, podle stanov ho však může přímo na celostranickém sněmu nominovat jiný člen strany.

Do předsednictva TOP 09 dnes delegáti nominovali Tomáše Czernina a v případě, že nebude zvolena první místopředsedkyní, Markétu Pekarovou Adamovou. Nominaci do výkonného výboru získali předseda pražské buňky Martin Dlouhý a starosta Libuše Jiří Koubek.