reklama

Deník MF Dnes píše, že by na ministerstvu obrany by mohla usednout současná ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Stejnou informaci zveřejnila také Česká televize. Šlechtová, která až dosud vedla ministerstvo pro místní rozvoj ale spekulace zatím spíše odmítá.

„Právě naše země zažívá 'hon na jména', kdo bude ve vládě. Kdo chytne nějaké jméno v kuloárech, hned jej zveřejní první. Mé jméno koluje již na snad 4? resortech. Směšné. Mediální drama. Myslím, že nejlepší ministr pro místní rozvoj byl a je Jessik,“ uvedla na sociálních sítích. Přidala také fotku svého pracovního stolu a svého mazlíčka.

Připomněla, že i v tuto chvíli je stále ještě ministryní. „Na MMR všichni nadále jedeme dál a pracujeme. Naše práce se nezastavila kvůli předvolební kampani a nezastaví ani nyní při povolebních šumech,“ dodala.

Šlechtová s velkou pravděpodobností nebude jedinou ženou ve vládě. Ministerstvo vnitra by mohla vést karlovarská hejtmanka a předsedkyně Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová. Na ministerstvu už působila jako náměstkyně. Do vlády by mohla usednout i současná náměstkyně na financích Alena Schillerová. Už v květnu se o ní spekulovalo jako o možné ministryni financí. Babiš si přál, aby jej Schillerová nahradila, premiér Bohuslav Sobotka ji však odmítl.

Žena by mohla stanout také v čele Ministerstva práce a sociálních věcí. Babiš se prý rozmýšlí mezi generální ředitelkou Úřadu práce ČR Marií Bílkovou, šéfkou teplického úřadu práce Martinou Bečvářovou a středočeskou radní Jaroslavou Němcovou.

Na dalších ministerstvech pak zůstanou dosavadní ministři. V čele životního prostředí zůstane Richard Brabec, spravedlnost dál povede Robert Pelikán a dopravu Dan Ťok. Ministr obrany Martin Stropnický ve vládě zůstane také, ale v jiné pozici. Mohl by zamířit na ministerstvo zahraničí nebo kultury.