Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik prezidentští kandidáti utratí za kampaň?

Michal Horáček
Michal Horáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Na jedné straně desítky milionů korun, na straně druhé jen drobné částky. Někteří věří, že je kandidatura nebude stát žádné peníze. Kandidáti na prezidenta plánují do své kampaně vložit velmi odlišné částky.

Prezidentští kandidáti museli nahlásit svůj volební účet Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. I když zájem zapojit se do volebního klání projevilo přes 20 lidí, účet u úřadu dosud zaregistrovalo jen 11 z nich. Největší finanční pohyby ukazují především účty textaře a podnikatele Michala Horáčka, expředsedy Akademie věd Jiřího Drahoše a bývalého šéfa Škody Auto Vratislava Kulhánka.

„Jelikož jsou to peníze moje a mojí rodiny, snažím se je vynaložit hospodárně," uvedl Horáček, který kampaň financuje z vlastního. Zároveň je ale podle svých slov připraven vynaložit tolik peněz, kolik bude potřeba. Tedy i 40 až 50 milionů korun, což je zákonný strop pro první, respektive druhé kolo voleb.

Drahoš všechny náklady hradí z darů od občanů a firem. „Pokud se nám to povede, pokusím se každému jednomu z nich finanční podporu vrátit tím, že budu dobrým prezidentem," podotkl. Podle dřívějších informací je jeho největším sponzorem zakladatel společnosti Jablotron Dalibor Dědek.

Většinu peněz na kampaň Kulhánka zatím poskytl šéf obnovené ODA a miliardář Pavel Sehnal. „Kdo všechno mi ještě přispěje, to nemohu nyní říci, protože to zkrátka nevím," podotkl. Nebude ale podle něj mezi nimi nikdo, kdo by za to vyžadoval jakoukoli protislužbu.

Současný prezident Miloš Zeman uvedl, že o financování jeho kandidatury se starají spolupracovníci. „Vzhledem k tomu, že mi na transparentní účet naběhlo množství haléřových darů, složil jsem z nich několik set tisíc korun, které budou na volební aktivity úplně stačit," podotkl. Reagoval tak na fakt, že jeho odpůrci jeho volební účet využili jako nástěnku a posílali mu na něj nelichotivé vzkazy. Většinu peněz z nashromážděných asi 420.000 korun ale tvoří drobné příspěvky jeho příznivců.

Šéf strany Rozumní Petr Hannig plánuje investovat jen asi 40.000 korun na volební spot. V otázce financování se chce spoléhat jen na „náklonnost občanů". Na drobné dary od občanů spoléhá i lékař a aktivista Marek Hilšer. Poznamenal, že prosazuje vizi občanského sponzorování politiky. „Čím více občanů drobnými částkami přispěje, tím lepší kampaň může jejich favorit mít," podotkl.

Někdejší diplomat Pavel Fischer uvedl, že počítá s náklady kolem 20 milionů korun na první kolo. Peníze shání od sponzorů, firem a osobností z ČR i ze zahraničí. Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek plánuje investovat tolik peněz, kolik jich od sponzorů získá.

Podnikatel a bývalý starosta Vladimír Boštík hodlá dát na kampaň 50.000 korun, které má slíbené od sponzorů. Manažer Daniel Masopust si zatím kampaň platí ze svých prostředků, dosud utratil řádově „tisícikoruny". Ivan Smetana hodlá utratit „minimum". Vše je dle něj založeno na lidské pomoci, kterou vykáže jako nepeněžní plnění. Stratég Josef Toman odhaduje náklady na tisíce až desetitisíce korun především na benzin.

S nulovými náklady počítá zpěvačka Jana Yngland Hrušková. „Bez peněz je to samozřejmě prohraný boj, ale to mi nebrání se toho zápolení zúčastnit," podotkla. Stejný přístup zvolil i performer Milan Kohout. Do kampaně nechce investovat nic a ani nežádá o peníze. Chce dokázat, že lze ve volbách zvítězit, i když se nepoužije „žádné propagandistické a mozky vygumovávající billboardové násilí".

Témata:  prezident ČR Miloš Zeman Michal Horáček Jiří Drahoš Marek Hilšer Petr Hannig Vratislav Kulhánek Jiří Hynek Vladimír Boštík

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy