Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS už Zemana na Hradě nechce, vlastního kandidáta ale nepostaví

Petr Fiala na 26. kongresu ODS
Petr Fiala na 26. kongresu ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Občanští demokraté nepostaví do prezidentské volby svého kandidáta. Prvořadým cílem druhé nejsilnější sněmovní strany je to, aby nebyla opět zvolena současná hlava státu Miloš Zeman. 

Svého bývalého předsedu a někdejšího premiéra Mirka Topolánka pokládá ODS za kandidáta, který by byl schopen čelit nebezpečí paktu mezi Zemanem a předsedou vítězného hnutí ANO Andrejem Babišem, řekl po dnešním zasedání výkonné rady občanských demokratů jejich předseda Petr Fiala.

Podle ODS má Topolánek potřebné zahraničněpolitické zkušenosti i vnitropolitické znalosti a je zastáncem silné euroatlantické vazby. Usnesení výkonné rady ale podle občanských demokratů neznamená vyjádření podpory Topolánkovi.

„Ponecháváme na voličích, jak se rozhodnou," zdůraznil Fiala. Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija připomněla, že sám Topolánek si nepřeje podporu žádné politické strany.

Na Zemanovi vadí občanským demokratům podle usnesení jeho přístup k ústavním pravomocím, prý se ukazuje jako nebezpečný. „Jeho praktický výkon úřadu považujeme v mnoha ohledech za problematický a přejeme si, aby Česká republika měla jiného prezidenta," podotkl Fiala.

Do volby se dosud na ministerstvu vnitra zaregistrovalo 12 uchazečů o Hrad. Lhůta skončí v úterý odpoledne.

Témata:  ODS Petr Fiala Mirek Topolánek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy