Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš ulovil kandidáta na ministra průmyslu. Je to expert, mám radost, jásá

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Vláda.cz

Praha - Předseda hnutí ANO Andrej Babiš sehnal kandidáta na ministra průmyslu do své připravované menšinové vlády. Je to nestraník, jméno ale odmítl prozradit. Řeší se obsazení mandátového a imunitního výboru.

"Dnes jsme konečně sehnal ministra průmyslu a mám velkou radost. Je to expert," řekl Babiš.

Společně s dalšími představiteli ANO se dnes setkal se zástupci ODS k jednání o budoucí podobě Sněmovny. Novinářům poté zopakoval, že trvá na tom, aby v čele Sněmovny byl Radek Vondráček. Připomněl, že před čtyřmi lety ODS neměla výhrady k tomu, aby Sněmovnu vedl Jan Hamáček z ČSSD, která tehdy volby vyhrála. Babiš také řekl, že nerozumí návrhu SPD na to, aby byl předseda Sněmovny převolen v případě, že by docházelo k nestandardním krokům při sestavování vlády.

Předseda ANO také podotkl, že je právo ostatních stran sejít se bez ANO a jednat o obsazení výborů. Návrh na takovou schůzku nadnesli Piráti, kteří kritizují skutečnost, že by ANO mělo vést mandátový a imunitní výbor. Ten by měl jednat o opětovném vydání Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Jednání se nezúčastní komunisté, podle jejich předsedy Vojtěcha Filipa mělo být pozváno i ANO. "To není kulatý stůl, ale vytváření bloku, o kterém se neví, kam bude směřovat," uvedl Filip. Zopakoval, že KSČM respektuje výsledky voleb a do čela Sněmovny podpoří Vondráčka. Předseda sněmovního klubu Pavel Kováčik doplnil, že KSČM je připravena na bilaterální jednání.

Bartoš novinářům řekl, že kulatý stůl zástupců menších sněmovních stran by se měl podle dosavadních reakcí na jeho výzvu sejít ve středu. "Někdo tuto pozici zlehčuje a i historicky to tak bylo, že předsedou výboru byl někdo z opozičních stran," uvedl.

"Je to bouře ve sklenici vody a šum, on si o ten mandátový a imunitní výbor nikdo neřekl, takže primárně nám zbyl," uvedl Vondráček. Zdůraznil, že není pravda, že tento výbor měla vždy opozice, v 90. letech patřil vládní koalici. Hnutí ANO je ale podle Vondráčka otevřeno diskusi a důležitá bude i osobnost, která bude navržena.

Témata:  Andrej Babiš vláda Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 8:45

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Mynářovi

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy