Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvláštnosti kolem prezidentských voleb? O Hrad se uchází i 73letý muž s jedním poslaneckým podpisem

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) nesouhlasí s názorem ministerstva vnitra, že nemohou být jména kandidátů na prezidenta zveřejněna ještě před dokončením jejich registrací. Prezidentskou kandidaturu před časem zaregistroval 73letý muž. Sehnal ale jen jeden podpis poslance.

Vnitro dosud odkazovalo na stanovisko ÚOOÚ z roku 2006. "Z tohoto stanoviska vyplývá, že volební orgán, který registruje kandidátní listiny, může poskytovat informaci o tom, které osoby ve volbách kandidují, i bez jejich předchozího souhlasu, až od okamžiku rozhodnutí o registraci kandidátní listiny," sdělila ČTK už dříve Hana Malá z tiskového oddělení ministerstva vnitra. Předtím by s tím podle ní museli kandidáti souhlasit. Úřad proto plánuje jména kandidátů zveřejnit až 24. listopadu, kdy rozhodne o registraci nebo odmítnutí přihlášky.

Tomáš Paták z ÚOOÚ poznamenal, že se vnitro na ÚOOÚ kvůli této záležitosti neobrátilo. Podotkl, že jinak by ministerstvu úřad sdělil, že výklad jeho zástupců je mylný, protože zmiňované stanovisko se týká voleb do obecních zastupitelstev, a nelze ho použít v souvislosti s volbami prezidentskými. Zdůraznil, že ÚOOÚ nevidí rozpor se zákonem, pokud by byla jména kandidátů zveřejněna ještě před dokončením registrace.

Přihlášku do prezidentských voleb dosud podalo 13 kandidátů, z toho šest jich chce kandidovat s podporou poslanců či senátorů. Pět z nich bylo známo, protože svou kandidaturu sami oznámili. Nejasný zůstal jeden z nich. Klára Pěknicová z tiskového oddělení ministerstva vnitra dnes zveřejnila, že jde o 73letého muže. Pokud do dnešních 16:00 nedoplní dalších 19 poslaneckých podpisů, jak stanoví zákon, do voleb nebude moci být vpuštěn.

Témata:  prezident ČR ÚOOÚ Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy