Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Má Drahoš šanci? Duel se Zemanem by měl výsledek 49:51

Jiří Drahoš
Jiří Drahoš
Foto: Akademie věd ČR

Praha - Do druhého kola prezidentských voleb by nyní postoupili současná hlava státu Miloš Zeman a bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš. Průzkum ukázal, že se podpora Zemana zvyšuje, patrně pod vlivem nedávných voleb do Sněmovny.

Drahoš by podle volebního modelu získal ve druhém kole 51 procent hlasů a Zeman 49 procent. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti Median pro Seznam Zprávy. V září byl rozdíl vyšší, Drahoš by vyhrál s 55,5 procenta hlasů.

"Jeden z vlivů, proč si Miloš Zeman mohl polepšit, je to, že výzkum se konal okolo voleb do Sněmovny," komentoval pro ČTK výsledky průzkumu sociolog Daniel Prokop. V době sběru dat byla hodně angažovaná voličská skupina kolem ANO nebo SPD, která je nakloněna i Miloši Zemanovi.

Miloše Zemana by nyní podle Medianu v prvním kole jistě volilo 30 procent dotázaných a pro dalších 18 procent voličů je přijatelným kandidátem. Jiří Drahoš má nyní 19 procent jistých voličů, dalších 32 procent by jeho volbu zvažovalo, je tedy preferovaným nebo přijatelným kandidátem pro více lidí než současný prezident. Miloš Zeman také společnost oproti Jiřímu Drahošovi stále hodně rozděluje. Celých 53 procent uvedlo, že je pro ně jeho volba nepřijatelná. U Jiřího Drahoše je takových voličů 30 procent.

Další z kandidátů textař Michal Horáček má deset procent voličů, kteří by ho pravděpodobně volili, a 19 procent, kteří by ho zvažovali. Ale také 57 procent těch, pro něž není vůbec přijatelný.

Pokud by se prezidentské volby konaly nyní, zúčastnilo by se jich 56 procent respondentů.

Témata:  Miloš Zeman Jiří Drahoš Michal Horáček

Aktuálně se děje

1. května 2024 17:34

Prvomájové demonstrace v Evropě: V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy