Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidentské volby budou duelem Zemana a Drahoše. Šance ostatních je mizivá

Jiří Drahoš
Jiří Drahoš
Foto: Akademie věd ČR

Praha - Prezident Miloš Zeman a bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš jsou podle modelu Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy nyní rovnocennými favority prezidentské volby. U obou se pravděpodobnost jejich vítězství pohybuje na úrovni 39 procent. První kolo voleb hlavy státu se bude konat 12. a 13. ledna 2018, předpokládané finále o dva týdny později.

"S velkým odstupem následuje expremiér a někdejší předseda ODS Mirek Topolánek (12,5 procenta) a textař a podnikatel Michal Horáček (šest procent). Šance ostatních kandidátů se nyní jeví mizivá," uvedli tvůrci modelu.

Až na pátém místě je s jednoprocentní pravděpodobností výhry bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA), ostatní uchazeči mají podle modelu ještě méně nadějné vyhlídky.

Procenta podle autorů modelu označují celkovou pravděpodobnost výhry konkrétního kandidáta, nikoli volební preference prezidentských kandidátů.

Model vychází jak z průzkumů preferencí pro první kolo prezidentských voleb, tak z průzkumů pro druhé kolo volby a také ze sázkových kurzů. Jejich zahrnutí umožňuje podle tvůrců modelu zohlednit nejnovější informace a výsledek modelu aktualizovat každý den. Model zahrnuje všechny zveřejněné průzkumy preferencí, přičemž je váží stářím a kvalitou.

Témata:  Miloš Zeman Jiří Drahoš Michal Horáček

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy